Verplichte waarschuwing over gezondheidsrisico's op producten met sint-janskruid

07042021stjans.png

Op producten waarin sint-janskruid is verwerkt, komt verplicht een waarschuwingstekst te staan over de gezondheidsrisico's. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) zal dat doen via het reeds aangepaste Warenwetbesluit Kruidenpreparaten, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ook zal ze nagaan of er een (beperkt) verbod moet komen op het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten. Daarnaast gaat ze op Europees niveau bekijken of een beperking van de toepassing van het kruid mogelijk is.

De demissionair minister baseert haar besluit op een beoordeling vorige week door het RIVM van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid. Het instituut raadt het gebruik van het kruid af, zeker in combinatie met geneesmiddelen.

Beter slapen

Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen. Het is onbekend hoeveel mensen het gebruiken.

Sint-janskruid verstoort werking sommige geneesmiddelen

Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties, meldde het gezondheidsinstituut na onderzoek. De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan juist worden versterkt.

Klachten bij sint-janskruid

Ook het gebruik van sint-janskruid bij mensen die geen medicijnen gebruiken, kan schadelijk zijn. Zo kunnen mensen klachten krijgen zoals duizeligheid, diarree en angst. Ook huidverbranding komt voor als mensen die dit kruid gebruiken in de zon gaan zitten.

Effectiever toezicht op supplementen

Van Ark heeft ook aangegeven dat ze effectiever toezicht wil op de werkzame stoffen in voedingssupplementen.

Bron: ANP