background branding

'Vertrouwen pensioen- en zorgstelsel weg'

pensioen_05.jpg

Het vertrouwen in het pensioen- en zorgstelsel in Nederland heeft bij senioren een flinke knauw opgelopen. Dat meldt ouderenbond ANBO donderdag na een peiling onder 1200 ouderen.

Ruim 70 procent van de ondervraagden adviseert jongeren om te sparen voor zorg. Ook zegt ruim 40 procent dat jongeren zelf pensioen moeten opbouwen en niet via de werkgever of het pensioenfonds.

'Neem het heft in eigen hand'

'De ondervraagden zijn zich bewust van het feit dat ze meer en meer zelf moeten regelen. Ze lijken hiermee jongeren te willen adviseren: 'neem het heft in eigen hand'. Maar dat neemt niet weg dat solidariteit extreem belangrijk is, zeker in het zorg- en pensioenstelsel', zegt directeur-bestuurder Liane den Haan.

'Koop een huis'

Uit het onderzoek blijkt verder dan senioren zekerheden belangrijk vinden. 84 procent raadt de jeugd aan een huis te kopen en beleggen is niet populair in vergelijking met sparen bij de bank. Slechts 21 procent vindt beleggen beter dan sparen bij de bank.

Zelfstandig blijven

Bijna 80 procent van de respondenten wil op zijn oude dag in zijn eigen huis blijven wonen met aanpassingen. 20 procent wil verhuizen. Den Haan: 'Op dat gebied moet nog veel gebeuren.'

De ANBO legt jaarlijks ruim veertig stellingen aan de achterban voor.

Bron: ANP