Vervolg woekerpolis
De woekerpolisaffaire sleept zich voort. In Radar een overzicht van de laatste ontwikkelingen en een voorzichtige blik naar de toekomst.
Steeds meer partijen houden zich bezig met onderzoeken naar de woekerpolissen; beleggingsverzekeringen bedoeld voor opbouwen van een pensioen, een spaarpot, een studieplan of het afbetalen van de hypotheek.
Radar kijkt terug op de ontwikkelingen van de afgelopen tijd.
Oktober vorig jaar liet de AFM - de waakhond financiële markt - weten dat er dat er bij een aantal verzekeraars buitensporig hoge kosten werden gerekend bij beleggingspolissen en dat de voorlichting vaak onjuist was en onvolledig. Minister Zalm reageerde meteen en stelde commissie De Ruijter in. Minister Bos pleit nu voor een onafhankelijk onderzoek.
De politiek, belangenorganisaties en advocaten zoeken naar de vraag om welke beleggingsproducten het nu precies gaat en wat de beste manier is om compensatie te bewerkstelligen. Er zijn twee belangenverenigingen die aan zoveel mogelijk gedupeerden vragen zich aan te melden bij hun. Deze stichtingen heten Woekerpolisclaim en Verliespolis.
Jurgen Lemstra, woordvoerder Verliespolis, beantwoord in de uitzending vragen van consumenten over de voortgang en werkwijze van verliespolis. Jeroen Wendelgelst ligt in de uitzending toe waarom hij spoedig naar de rechter zal stappen om processen tegen Nationale Nederlanden aan te spannen.
Ombudsman verzekeringen Jan-Wolter Wabeke gaat in de nabije toekomst vele beleggingspolissen beoordelen voor het klachten instituut verzekeringen. In een interview vertelt hij over het belang van dit onderzoek. Er bestaat een kans dat de zijn eindoordeel per beleggingsverzekering. categoraal over wordt genomen door de verzekeraars. Dit zou beteken dat bezitters van soort gelijke polissen dezelfde compensatie toe gewezen krijgen.
Meneer Jong heeft een beleggingspolis bij zijn hypotheek van Nationale Nederlanden en is in de studio aanwezig. In 2000 was de meest positieve prognose bij zijn polis dat hij tussen de 3 en 4 ton aan euro's zou overhouden in 2024. De laatste prognose uit maart 2007 geeft een heel ander beeld namelijk dat meneer Jong, in 2024, nog maar € 535 euro overheeft. (vijfhonderdvijfendertig euro).
Roderik van Montfrans van Nationale Nederlanden is in de studio en legt uit hoe deze teleurstellende prognose van het eindbedrag kan ontstaan.
De directeur Richard Weurding, van het verbond van verzekeraars, zal ook in de studio zijn en de mening van de verzekeraars verder toelichten. Daarnaast meldt hij dat er spoedig een lijst op hun website zal komen te staan van meer dan 1000 beleggingsverzekeringen, zodat een ieder met een beleggingspolis kan kijken of er bij zijn of haar polis sprake is van mogelijk onevenredig hoge kosten.
Voor meer informatie: