Verwacht je post of ga je met het OV? Let dan op, er komen stakingen aan!

PostNL-Pakket106259879_m.jpg

Vakbond FNV heeft meerdere stakingen in januari aangekondigd. De staking van PostNL medewerkers kunnen voor vertraagde pakketjes zorgen. Zelf kun je vertraging oplopen met de stakingen van vervoersbedrijven Arriva en Keolis. Gemeenteambtenaren zoals boa’s en vuilnismannen aan het eind van de maand staken.

Wie komend weekend post of een pakket verwacht, moet volgens vakbond FNV rekening houden met vertraging. De bond organiseert een staking van vrijdagochtend tot zaterdagochtend onder vrachtwagenchauffeurs bij PostNL. FNV is ontevreden over een cao die de post- en pakketbezorger deze maand afsloot met twee andere vakbonden.

Vrijdag tot zaterdag

Chauffeurs staken van vrijdagochtend 04.00 uur tot zaterdagochtend 07.00 uur. Medische zendingen en rouwpost zullen geen vertraging oplopen, zegt FNV-bestuurder Mariska Exalto.

Staking van 24 uur bij Arriva en Keolis

Vakbond VVMC meldt dat personeel van regionale vervoerders Arriva en Keolis vrijdag opnieuw gaat staken. De bond roept werknemers op voor 24 uur het werk neer te leggen. Als gevolg daarvan verwacht de bond dat er geen regionale bussen en treinen zullen rijden richting verschillende plaatsen in het oosten van het land.

De plaatsen waar het werk wordt neergelegd zijn Goor, Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. De stakingen zijn het gevolg van stukgelopen onderhandelingen over de cao multimodaal vervoer. Onder die cao vallen bedrijven die zowel bus- als treinvervoer aanbieden, bijvoorbeeld Arriva en Keolis.

Gemeenteambtenaren

Gemeenteambtenaren leggen eind deze maand het werk neer om zo een betere cao af te dwingen. Dat meldt vakbond FNV, nadat het ultimatum dat zij aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) had voorgelegd woensdag is verlopen. Het zwaartepunt van de staking ligt in eerste instantie op reinigingsdiensten en handhaving, laat FNV-bestuurder Marieke Manschot weten.

Volle vuilnisbakken en geen parkeerboetes

Als gevolg daarvan is het volgens Manschot goed mogelijk dat vuilnisbakken niet meer worden geleegd of veegauto's niet rijden. Ook kan het zijn dat wordt besloten dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) niet langer parkeerboetes uitdelen, aldus Manschot. Hoe de acties er daadwerkelijk uit gaan zien, is nog niet bekend.

Vooroplopende gemeenten

Manschot heeft het over twee sporen waarover actie wordt gevoerd. De eerste omvat de werkonderbrekingen en stakingen. ‘Die kunnen als eerst worden verwacht in de vooroplopende gemeenten. Dat zijn de gemeenten waar al enige tijd wordt nagedacht over acties, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.’ 

Staking februari

Het andere spoor is een landelijke demonstratie op 15 februari in Utrecht. ‘Die demonstratie is deels fysiek, maar er zal ook een mogelijkheid zijn waardoor mensen op afstand de demonstratie kunnen bijwonen legt Manschot uit.’

Bron: ANP