Verzekeraar kan boete opleggen bij fraude

fraude_780_2508.jpg

Wie door zijn of haar verzekeraar wordt betrapt op fraude, kan voortaan een boete krijgen van 532 euro. De maatregel is bedoeld om verzekeringsfraude harder aan te pakken en potentiële fraudeurs te ontmoedigen.

Met het bedrag hoopt het Verbond van Verzekeraars onderzoekskosten te dekken. De fraude leidt er volgens het verbond namelijk toe dat klanten eigenlijk tientallen euro's per jaar te veel betalen.

Boete, uitgekeerd geld terugvorderen en aangifte

'Het is lik-op-stukbeleid. Wie fraudeert, krijgt nu direct de rekening gepresenteerd', aldus directeur Richard Weurding donderdag. Naast een boete opleggen zal de verzekeraar ten onrechte uitgekeerd geld terugvorderen en ook wordt aangifte gedaan.

Meer fraude

In 2015 werden 8336 gevallen vastgesteld waarbij was gesjoemeld met verzekeringen, ruim 7 procent meer dan in het jaar ervoor. Met deze opgespoorde zaken was in totaal 79 miljoen euro gemoeid.

'De directe aansprakelijkstelling bij verzekeringsfraude past in de huidige trend dat slachtoffers van criminaliteit steeds weerbaarder worden', aldus minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij vindt dat een goede ontwikkeling. 'Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld.'

Bron: ANP