Meer fraude vastgelegd met zorgdeclaraties

geld.jpg

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 18,7 miljoen euro aan fraude met zorgdeclaraties vastgesteld, een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar. Dat maakte Zorgverzekeraars Nederland (ZN) donderdag bekend.

Volgens ZN wordt het meest gefraudeerd door professionele zorgaanbieders met persoonsgebonden budgetten (pgb's) en met declaraties in de geestelijke gezondheidszorg. Zorgverzekeraars spreken pas van fraude als een regel is overtreden en er sprake is van opzettelijk handelen waardoor er onterecht voordeel wordt behaald. Een voorbeeld daarvan is dat een zorgverlener meer uren declareert dan dat hij geleverd heeft.

Besparing van 449 miljoen

In totaal is het afgelopen jaar 449 miljoen euro bespaard op zorgkosten door intensiever te controleren en fraude te bestrijden. Deze betaalde declaraties bleken achteraf onjuist, bijvoorbeeld doordat het tarief onjuist was of door administratieve fouten zoals het ontbreken van de verwijzing. In 2013 bespaarden de verzekeraars 329 miljoen euro met deze controles en het jaar daarvoor 198 miljoen.

Medisch specialistische zorg

In totaal is er vorig jaar voor ongeveer 37,7 miljard euro gedeclareerd aan zorg uit de basisverzekering. Medisch specialistische zorg (in ziekenhuizen en zelfstandig behandelcentra) maakte daar met 59 procent verreweg het grootste deel van uit.

Bron: ANP