SVB voelde geen druk van ministerie over pgb

pgb800.jpg

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) dacht echt dat het zou lukken om de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) in goede banen te leiden. De dienst voelde zich daarbij niet onder druk gezet door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). De dienst bood excuses aan voor de ontstane problemen met de uitbetalingen.

Coen van der Louw, lid van de Raad van Bestuur van de SVB, zei donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer dat de SVB echt het gevoel had dat het zou lukken, 'anders waren we er niet ingestapt'. De Kamer wilde de SVB-top spreken in aanloop naar een debat met Van Rijn over de aanhoudende problemen met de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen.

Veel problemen

Sinds januari keert de SVB het pgb uit en komen er veel klachten van zorgverleners die te laat of niet worden betaald. Nicoly Vermeulen (voorzitter van de Raad van Bestuur) bood 'oprechte excuses' aan voor alle problemen en de onzekerheid waarin mensen daardoor zitten. 'Dit is niet zoals wij als SVB gewend zijn te werken', aldus Vermeulen.

Achterstand weggewerkt

Volgens de SVB is de achterstand bij het uitbetalen nu wel weggewerkt. Donderdag lagen er nog 18.226 declaraties die binnen drie dagen uitbetaald kunnen worden. De eerste maanden van het jaar verwerkte de SVB wel 20.000 declaraties op een dag, de laatste dagen worden mensen ingezet om de zorgdossiers op orde te brengen. Eerder meldde Van Rijn al dat 'het lek boven water' was en dat 95 procent van de declaraties ook snel wordt uitbetaald.

Oppositiepartijen hebben daar hun twijfels over. Ze hebben vragen over de hoeveelheid niet-betaalde declaraties. De SVB heeft daar geen onderzoek naar gedaan en de Kamer vraagt zich af hoeveel mensen nog op hun zorggeld wachten. '95 procent wordt op tijd betaald maar wat hebben we daaraan als we geen zicht hebben op de groep die niet wordt betaald', stelde Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Volgens de SVB zitten er in de huidige werkvoorraad geen oude declaraties meer.

Bron: ANP