background branding

'Van Rijn negeerde waarschuwing over pgb's'

Duizenden hulpbehoevenden zijn in problemen gekomen door het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb) maar waarschuwingen dat dit zou gebeuren, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in de wind geslagen. Dat meldt het AD zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De belangrijkste uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat 'de haalbaarheid risicovol was geworden'. Volgens hem kon het systeem toch per 1 januari worden ingevoerd omdat is voorzien in zogenoemde terugvalscenario's, waarbij zorgovereenkomsten voorlopig worden goedgekeurd. Zorggelden worden dan zonder controle aan cliënten overgemaakt met toetsing achteraf.

'Op verzoek van de Tweede Kamer zal een onafhankelijke probleemanalyse worden uitgevoerd', aldus Van Rijn in de krant. Naar de extra kosten die zijn ontstaan door de chaos wordt volgens hem op dit moment gekeken.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de helft van de mensen die een persoonsgebonden budget ontvangen, de regeling niet begrijpt. Daardoor maken ze fouten in hun administratie. Van de mensen met een pgb die in 2013 en de eerste helft van 2014 zijn gecontroleerd, gebruikte de helft het zorggeld onjuist.

Bij de SVB zou het verloop onder het personeel groot zijn omdat boze en gefrustreerde zorgbehoevenden hun woede koelen op medewerkers en hen soms zelfs met de dood bedreigen.

Vanavond besteedt Radar voor de tweede keer aandacht aan de terugvorderingen van pgb's. Lees meer informatie over de uitzending van vanavond of kijk het eerdere item terug.

Bron: ANP / AD