Massaclaim pgb in voorbereiding

pgb.jpg

Particuliere zorgverleners die door de vertraging van de betaling van persoonsgebonden budgetten hun geld te laat hebben gekregen, gaan gezamenlijk een schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Gedupeerden kunnen zich vanaf dinsdag melden bij de Stichting PGB Schadeclaim. Dat meldt de NOS.

Schaderegeling

De Leeuwardense advocaat Eric van der Goot gaat namens de zorgverleners procederen. Hij wil de schaderegeling van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn niet afwachten. Tientallen zorgverleners hebben zich al gemeld bij de stichting.

Individuele zorgverleners

Individuele zorgverleners die werken voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), kunnen zich bij PGB Schadeclaim aanmelden. Die bekijkt vervolgens binnen twee weken op hoeveel geld de zorgverlener recht heeft en schrijft dan ook de SVB aan.

Nieuwe stichting

De stichting PGB Schadeclaim is opgericht na een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam, die heeft bepaald dat een zorgverleenster die voor een pgb-houder werkt, van de SVB een verhoging op haar loon moet krijgen, omdat dat loon te laat is uitgekeerd, aldus Van der Goot.

Update 18:18 uur: al 900 meldingen voor pgb-claim

Bij de Stichting PGB Schadeclaim hebben zich dinsdag al negenhonderd particuliere zorgverleners gemeld omdat ze hun geld niet of te laat hebben gekregen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat heeft voorzitter Oscar van Oorschot laten weten na een bericht in de kranten van de Holland Media Combinatie. De stichting is dinsdag mede door hem opgericht.

Eerder bepaalde de kantonrechter in Amsterdam dat een zorgverleenster die werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget, extra geld moet krijgen omdat haar salaris te laat is uitbetaald.

Als een werkgever loon te laat uitbetaalt, heeft een werknemer in principe recht op een verhoging, die uiteindelijk kan oplopen tot 50 procent van het loon.

'Bijzonder aan deze zaak is dat er al een vonnis ligt', aldus Van Oorschot. Daarom melden zich volgens hem zoveel zorgverleners bij de stichting. 'Ze herkennen zich in de uitspraak omdat ze ook geen geld hebben ontvangen. Er is duidelijk behoefte aan een meldpunt. We vragen mensen wel eerst het reglement op de website goed te lezen.'

De SVB betaalt tegenwoordig rechtstreeks uit aan zorgverleners die werken voor mensen met een pgb. De uitspraak van de kantonrechter is opvallend, omdat de verzekeringsbank niet de eigenlijke werkgever van de zorgverlener is, maar dus wel het loon en de verhoging moet uitbetalen. De SVB heeft overigens hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam.

Bron: ANP / NOS