Den Bosch negeert Van Rijn en verlengt pgb's

vanrijn_628.jpg

Het gemeentebestuur van Den Bosch verlengt voor honderden inwoners die zorg nodig hebben het persoonsgebonden budget (pgb) tot volgend jaar zomer.

Eigenlijk moet de gemeente voor 1 oktober het budget van achthonderd inwoners opnieuw beoordelen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat onlangs aan alle gemeenten gevraagd.

Nieuwe onrust voorkomen

Den Bosch vindt die datum onhaalbaar en besloot woensdag de wens van de staatssecretaris te negeren. Burgemeester en wethouders willen 'nieuwe onrust onder pgb-houders voorkomen'. Daarom neemt de gemeente de pgb's pas tussen januari en juli onder de loep.

Budget beheerd door SVB

Pgb-houders krijgen sinds dit jaar het geld niet meer rechtstreeks op hun rekening gestort, maar het budget wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd en rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverlener. De SVB controleert op basis van door de gemeente aangeleverde gegevens. Dat is althans de bedoeling; veel zorgverleners kregen na de veranderingen van begin dit jaar te laat of helemaal niet betaald.

Van Rijn heeft er geen probleem mee

Volgens een woordvoerder van Van Rijn is er geen sprake van dat Den Bosch een deadline negeert. Van Rijn heeft geen problemen met het besluit van Den Bosch. Uitstel is een prima oplossing en een herbeoordeling is geen doel op zich, aldus de woordvoerder. Pgb-houders in Den Bosch weten nu dat het budget een half jaar ongewijzigd doorloopt en de SVB weet dat er daar het komend halfjaar niets verandert.

Bron: ANP