'Verzekeraars kunnen zorgpremie lager houden'

edith-schippers-thumb.jpg

De zorgverzekeraars kunnen zo'n 2 miljard euro uit hun financiële buffers gebruiken om de zorgpremie komend jaar lager te houden. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag.

Volgens Schippers houden ze dan nog steeds voldoende ruimte om in te kunnen spelen op onverwachte kosten. Hoewel de verzekeraars vorig jaar ook al 2 miljard euro uit hun winst teruggaven aan de premiebetaler, groeiden hun buffers. Volgens de eisen moeten zij een gezamenlijke buffer van 6,3 miljard euro hebben, maar op dit moment is er voor de basisverzekering een buffer van 9,9 miljard euro, aldus de minister.

Kamervragen

Schippers antwoordde dat woensdag op vragen van Kamerleden over de onverwacht hogere premie die zorgverzekeraar DSW aankondigde. Klanten van DSW gaan elke maand 9,25 euro meer betalen. Het ministerie van VWS voorzag dat de gemiddelde premie minder zou stijgen, namelijk met 3,50 euro vergeleken met 2016.

De minister benadrukt dat zij het nog steeds te vroeg vindt om conclusies te verbinden aan de aankondiging van DSW. De zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november om de hoogte van hun premie bekend te maken.

Bron: ANP