Verzekerden slepen Yarden voor de rechter vanwege wijziging pakketpolis

Twintig polishouders met een uitvaartpolis bij Yarden stappen naar de rechter. Inzet is de wijzigingen in de pakketpolis ongedaan te maken. Vereniging Sociaal Verhaal, een vereniging van vrijwilligers die zich belangeloos inzet, heeft de dagvaarding uitgebracht.
Volgens Sociaal Verhaal mogen nabestaanden voortaan een pakket van 3200 euro samenstellen en moeten zij de rest van de uitvaart aan Yarden bijbetalen. Een gemiddelde uitvaart kost al snel 10.000 euro. Mandy Lubach, bestuurslid van de vereniging Sociaal Verhaal, vertelt dat vooral oudere verzekerden met een laag inkomen zich op dit moment grote zorgen maken.
'Er zitten veel schrijnende gevallen tussen van mensen van tachtig of negentig die bang zijn dat zij hun nabestaanden met een groot probleem opzadelen. We hebben vanwege de coronacrisis kinderen huilend aan de telefoon gehad, die zeggen ik kan nu echt geen duizenden euro's bijbetalen aan de uitvaart van mijn ouders', vertelt Lubach.
Datum kort geding nog onbekend
De eerste uitgebrachte dagvaarding gaat om een groep van twintig verzekerden die allemaal dezelfde algemene voorwaarden uit 1993 hebben. Er liggen nog meer dagvaardingen klaar voor mensen die vallen onder andere voorwaarden. De datum voor het kort geding is nog onbekend. Vanwege de coronacrisis en de sluiting van de rechtbanken wordt er nu naar een datum gezocht dat alle partijen kunnen.
Bijbetalen
Yarden heeft vanwege financiële problemen de pakketpolis van 390.000 polishouders gemaximeerd. Prijsstijgingen van de uitvaart moeten nabestaanden vanaf 1 januari 2020 voortaan zelf bijbetalen. Mensen nemen juist een uitvaartverzekering om nabestaanden niet met onverwachte kosten voor een begrafenis of crematie op te schepen. Toen verzekerden jaren geleden hun pakketpolis sloten zou die dekking geven voor een complete uitvaart.
Onrechtmatig
Radar besteedde al eerder aandacht aan deze affaire. De Consumentenbond in samenwerking met ConsumentenClaim onderzoeken of ze gezamenlijk juridische stappen kunnen ondernemen tegen Yarden. Begin maart stuurde de Consumentenbond een sommatiebrief naar Yarden.
Yarden zegt dat ze polissen mogen aanpassen op grond van de en-bloc-clausule in de polisvoorwaarden. De verzekerden betwisten de clausule. Volgens consumentenrecht advocaat Caspar Janssens is het eenzijdig wijzigen van de polisvoorwaarden onrechtmatig.
In 2007 op vingers getikt
In 2007 probeerde Yarden de verzekering ook al uit te kleden. Toen werd geprobeerd om de zogenaamde naturapolis om te zetten in een sommenpolis. Dat houdt in dat klanten niet langer verzekerd zijn voor de afgesproken diensten zoals beschreven in de polis, maar slechts voor een bepaald geldbedrag.
Hiervoor werd Yarden op de vingers getikt door de Ombudsman Financiële Dienstverlening. Sociaal Verhaal is nu de eerste die Yarden voor de rechter daagt.