VGZ-patiënten moeten langer wachten op behandeling

wachtrij.jpg

Patiënten met een zorgverzekering van VGZ komen in Medisch Spectrum Twente (MST) voorlopig niet aan bod voor behandeling. Het Enschedese ziekenhuis zegt de wachttijd voor die patiënten te moeten verlengen, omdat het budget van VGZ op is. Volgens VGZ had het ziekenhuis dat kunnen weten en kunnen de patiënten elders terecht.

De zorgvraag van VGZ-verzekerden is groter dan het pakket dat de zorgverzekeraar bij Medisch Spectrum Twente heeft ingekocht. Het ziekenhuis zegt dat het VGZ daarvan in augustus al op de hoogte heeft gebracht, maar dat na weken van overleg geen passende oplossing is gekomen voor het budgettekort.

Andere voorwaarden

VGZ zegt echter dat het ziekenhuis andere voorwaarden wilde dan andere ziekenhuizen waarmee de verzekeraar afspraken maakt. Toen MST en VGZ er niet uitkwamen, is besloten een financieel plafond in te stellen. 'Het was helder dat de grens kon worden bereikt.'

VGZ koopt regionale zorg in

Intussen heeft VGZ volgens eigen zeggen extra zorg bij andere ziekenhuizen in de regio ingekocht, zodat de patiënten daar terecht kunnen. 'Voor spoedzorg, geboortezorg, complexe zorg en behandelingen die al begonnen zijn, kunnen verzekerden gewoon terecht bij het Medisch Spectrum Twente', aldus VGZ verder.

Budgetprobleem

Volgens een woordvoerder van MST bedraagt het tekort 4 miljoen euro en is het een budgetprobleem dat zich de afgelopen jaren ieder jaar heeft voorgedaan met deze verzekeraar. De extra wachttijd, die maandag ingaat, geldt niet voor patiënten met een spoedeisende hulpvraag en ook niet voor kinderen en zwangere vrouwen.

Geen langere wachttijd

Ook mensen bij wie een ernstige aandoening wordt vermoed, komen in het normale tempo aan de beurt, aldus het ziekenhuis. Maar alle zogeheten planbare zorg wordt opgeschoven naar 1 januari. De maatregel, die 'voor een ziekenhuis niet prettig is om te nemen', treft rond de 1500 VGZ-verzekerden, schat de ziekenhuiswoordvoerder.

Vragen van VGZ-patiënten

Overigens houdt hij de mogelijkheid open dat VGZ nog extra zorg inkoopt voor dit jaar. VGZ-patiënten met vragen verwijst MST door naar de zorgverzekeraar. Onder VGZ vallen ook de zorgverzekeringen van IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, Zekur, Promovendum en Zorgzaam.

Bron: ANP