NZa: tijd voor actie tegen lange wachttijden zorg

zorg23.jpg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil betere samenwerking tussen zorgaanbieders en -verzekeraars om de wachttijden in de gezondheidszorg te verminderen.

'Hoewel de stijging van wachttijden niet in alle sectoren even hoog is, is er alle reden tot actie', zegt de organisatie. Ze wil nu druk op de ketel.

NZa neemt de regie

'Wij denken dat veel problemen opgelost kunnen worden als zorgaanbieders en zorgverzekeraars beter samenwerken. De NZa neemt als toezichthouder de regie om samen met betrokken partijen te zorgen dat dat ook gebeurt', aldus Marian Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa. Gebeurt het niet, dan worden partijen erop aangesproken en eventueel nog verdere maatregelen genomen.

De Zorgautoriteit onderzoekt intussen alle meldingen van patiënten die te lang moeten wachten en controleert bij zorgverzekeraars en zorgkantoren welke actie zij voor deze mensen hebben ondernomen.

Vooral wachtrijen voor persoonlijkheidsstoornissen of autisme

De NZa constateert in de ggz onder meer dat de aanmeldwachttijden vooral oplopen voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen of autisme. 'Patiënten weten niet dat hun zorgverzekeraar kan bemiddelen naar een aanbieder die wel plaats heeft. Ook worden patiënten soms onjuist gescreend, doorverwezen en sturen zorgaanbieders onvoldoende op tijdige afronding van lopende behandelingen.'

In de ziekenhuizen in sommige delen van het land ziet de NZa te lange wachttijden bij allergologie, maag- darm- en leverziekten, oogheelkunde en revalidatiegeneeskunde. Ze onderzoekt nu nog de oorzaken. Verder wil de Nza dat ziekenhuizen de wachttijden beter registeren en die info direct bij haar aanleveren.

In de langdurige zorg zijn zorgkantoren 'onvoldoende zichtbaar voor cliënten die moeten wachten op zorg. Zorgkantoren weten niet goed genoeg wie er op de wachtlijst staan en hoe dringend zij zorg nodig hebben.' De NZa gaat bij de zorgkantoren op bezoek.

Ook langer wachten op operatie

Patiënten moeten steeds langer wachten voordat ze worden geopereerd. De wachttijden voor een operatie of opname in Nederlandse ziekenhuizen zijn op het hoogste punt in vier jaar tijd, meldt RTL Nieuws na onderzoek.

RTL Nieuws onderzocht de wachttijden voor de behandeling van 57 veelvoorkomende aandoeningen op basis van gegevens van Mediquest, dat die gegevens verzamelde bij 216 Nederlandse ziekenhuizen.

Bij 16 procent van de onderzochte behandelingen moesten patiënten in maart dit jaar langer dan zeven weken wachten op een operatie of opname. Volgens de norm die ziekenhuizen, verzekeraars en de politiek hebben afgesproken, mogen patiënten maximaal zeven weken wachten op een behandeling.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws