VGZ restitutiepolis - Reactie VGZ

22-12-19-vgz-reactie-restitutiepolis.jpg

In de uitzending van 19 december 2022 liet Radar zien wat de gevolgen zijn van de keuze van VGZ om de restitutiepolis af te schaffen. We stelden VGZ vragen over de kwestie. De vragen en antwoorden zijn hieronder te lezen.

Waarom kiest VGZ ervoor om de restitutiepolis af te schaffen (en hierbij dus de zorg van niet-gecontracteerde zorgaanbieders niet langer voor iedereen toegankelijk te maken)?

Als we met elkaar keuzes durven te maken, houden we de zorg voor een zo groot mogelijke groep beschikbaar, voor de mensen die het nodig hebben. Bij Coöperatie VGZ zien we bij niet-gecontracteerde zorg relatief vaker ondoelmatigheid, een gebrek aan transparantie, een gebrek aan samenhang en samenwerking in de zorg. De relatief hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg, vooral in de GGZ en de wijkverpleging, zetten de financiële houdbaarheid van de restitutiepolis onder druk. Het kabinet heeft aangegeven de groei van de zorgkosten te willen afremmen en tegelijkertijd de toegankelijkheid in de zorg wil borgen. Ook wij hebben ons aan die opdracht gecommitteerd, omdat wij ons (mede)verantwoordelijk voelen voor het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg voor al onze verzekerden. Daarom vinden wij dat de onbeperkte keuzevrijheid van de één niet ten koste mag gaan van de toegankelijkheid en betaalbaarheid van goede zorg voor een ander. Er zijn grenzen aan het doorberekenen van de hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg in de premie voor alle verzekerden. Om een nog forsere verhoging van de zorgpremie te voorkomen én gericht te kunnen sturen passende zorg, hebben we onze restitutiepolis omgezet naar een combinatiepolis. 

En natuurlijk begrijpen ook wij dat dit een ingrijpende wijziging is. Het betekent namelijk dat een deel van onze leden mogelijk zelf een bedrag moeten betalen wanneer zij naar een zorgverlener gaan die wij niet gecontracteerd hebben. Juist daarom hebben we de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg bij GGZ en wijkverpleging gesteld op maximaal 90% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Daar waar de meeste concurrenten de vergoeding in de combinatiepolis op een veel lager vergoedingspercentage heeft vastgesteld. 

Waarom heeft VGZ bij nader inzien besloten een overgangsregeling te bieden aan leden met een restitutieverzekering die nu al in behandeling zijn?

We begrijpen dat de wijziging van de vergoeding vragen oproept en hebben onze leden daarom ruim voor 12 november jl. geïnformeerd over deze wijziging. Daarnaast snappen we dat sommige van onze leden zich zorgen maken of zij hun lopende behandeling bij een zorgverlener zonder contract nog wel kunnen afronden. Deze impact hebben wij achteraf bezien onderschat. Wij hebben onze verzekerden met een restitutieverzekering daarom per e-mail geïnformeerd dat ze in de combinatiepolis gebruik kunnen maken van een eenjarige overgangsregeling voor lopende behandelingen voor GGZ en Verpleging en verzorging. Verzekerden met voorkeur post ontvangen deze week een brief.

Wat houdt deze regeling exact in?

Leden van Coöperatie VGZ die dit jaar een restitutieverzekering hebben en volgend jaar een combinatieverzekering, kunnen hun lopende behandeling GGZ of verpleging en verzorging (wijkverpleging) bij hun zorgverlener in 2023 afmaken. Ook als wij geen contract met deze zorgverlener hebben. In 2023 vergoeden wij de lopende behandeling tot maximaal het wettelijk of marktconform tarief. Dit doen we uiteraard voor de verzekerden met een restitutie-/combinatieverzekering van al onze merken VGZ, IZA, IZZ door VGZ, UMC, UnitedConsumers, Univé en ZEKUR.

Voor alle ander zorg verandert de hoogte van de vergoeding niet. Bij zorgverleners met én zonder contract vergoeden we tot 100% van het marktconform tarief.

Om hoeveel verzekerden gaat het die hieronder vallen?

Op dit moment weten wij niet hoeveel leden gebruik zullen maken van de overgangsregeling. Dat komt onder meer doordat wij niet beschikken over informatie over behandelduur en omdat declaratieverwerking uiteraard ook altijd enige tijd achterloopt. Wij informeren daarom iedereen met een restitutieverzekering in 2022 over de overgangsregeling.

VGZ zegt een coöperatie te zijn zonder winstoogmerk en er te zijn om heel Nederland te helpen. Hoe valt dit te rijmen met het beleid van VGZ om de vrije zorgkeuze in te perken? (Er zijn immers zorgverzekeraars die de restitutiepolis nog wel aanbieden, het is dus een bewuste keuze van VGZ)

VGZ is (inderdaad) een coöperatie zonder winstoogmerk. Ruim 97% van de premie van onze (ruim 4 miljoen) leden gaat direct naar de zorg. Het is onze verantwoordelijkheid om voor hen goede afspraken te maken met zorgaanbieders, zodat zij de zorg kunnen krijgen die nodig is. Door middel van maatwerk in de contracten stimuleren en ondersteunen we (noodzakelijke) vernieuwing en innovatie binnen de zorg die aansluit op de zorgvraag in de regio. We doen dit op basis van inzichten van patiënten en leden en in samenwerking met innovatieve zorgprofessionals en toonaangevende partners. Vanzelfsprekend in lijn met de afspraken die we in het Integraal Zorgakkoord (IZA) met elkaar hebben gemaakt. Dit is geen eenvoudige opdracht. Er zullen soms lastige keuzes moeten worden gemaakt.

Bij niet-gecontracteerde zorg zien wij relatief vaker ondoelmatigheid, een gebrek aan transparantie, een gebrek aan samenhang en samenwerking in de zorg. De relatief hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg, vooral in de GGZ en de wijkverpleging, zetten de financiële houdbaarheid van de restitutiepolis onder druk. Wij zijn van mening dat de onbeperkte keuzevrijheid van de één niet ten koste mag gaan van de toegankelijkheid en betaalbaarheid van goede zorg voor een ander. Er zijn grenzen aan het doorberekenen van de hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg in de premie voor al onze leden. Om een nog forsere verhoging van de zorgpremie te voorkomen én gericht stimuleren en slim inzetten van passende en waar mogelijk digitale zorg voor onze verzekerden, hebben we onze restitutiepolis omgezet naar een combinatiepolis.

Radar krijgt meldingen van zorgaanbieders over de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars, waaronder met VGZ. Zij geven aan dat de contractvoorwaarden zo strikt zijn dat zij zich hierdoor genoodzaakt voelen om zich niet te contracteren. Denk aan tarieven, rigide afspraken over behandelplan. In hoeverre herkent VGZ dit gevoel van zorgaanbieders? Hoe zorgt VGZ ervoor dat de nodige zorg door zorgaanbieders is uit te voeren onder de contracten?

Het is onze verantwoordelijkheid om goede afspraken te maken met zorgaanbieders, zodat onze leden de zorg kunnen krijgen die nodig is. Dat is onze (zorg)plicht.