Videobellen en een video maken met je smartphone hoeven niet moeilijk te zijn

200512 Videobellen web.jpg

In coronatijd houden mensen vaker via hun smartphone contact met vrienden en familie. Maar voor wie maar net overweg kan met zijn mobiele toestel, lijkt videobellen een brug te ver, laat staan een videoboodschap opnemen en versturen. Toch hoeft dat niet moeilijk te zijn. Dit artikel helpt je met elke stap, vanaf de eerste: je internetverbinding.

Bellen met beeld is voor veel mensen een stuk aangenamer nu we elkaar moeilijk in levende lijve kunnen zien. Je hebt alleen verbinding met het internet op je toestel nodig (zonder extra kosten) en een app waarmee je kan videobellen, zoals het je vast al bekende WhatsApp. Een microfoon en luidspreker zijn in je toestel ingebouwd. 

Je kan ook je tablet, computer of laptop gebruiken om te videobellen. Maar WhatsApp is daarvoor niet geschikt. Er bestaat wel een webversie van Whatsapp, maar dat ondersteunt videobellen niet.

Verbinden met het internet

Zorg dat je wifiverbinding aanstaat, zodat je smartphone verbonden is met het netwerk in huis. Klik het wifisymbool op je toestel (meestal helemaal bovenaan) aan, zodat het oplicht. Je kan ook via de instellingen naar Verbindingen zoeken en daar Wi-Fi selecteren. Is het signaal niet sterk genoeg, probeer dan een andere plaats in huis.

Ben je niet thuis, dan kan je ook je 4G-verbinding aanzetten, maar dat hangt vast aan je telefoonabonnement. Videobellen verbruikt best wel wat internetdata, dus let op dat je niet buiten je databundel gaat. Anders betaal je toch extra.

Kies of installeer een app

Je kan verschillende apps (programma's) gebruiken om te videobellen, zoals WhatsApp, Skype, Facebook Messenger, Duo, Hangouts en Facetime. Nog geen app? Die download je makkelijk en gratis van het internet. Voor WhatsApp, Duo en Facetime hoef je geen account aan te maken. Vraag de personen met wie je wil bellen welke app zij gebruiken, zodat je dezelfde kan installeren.  

Videogesprek starten

Nemen we nu WhatsApp als voorbeeld. Je kan videobellen met andere WhatsApp-gebruikers in je contactenlijst. Het eenvoudigste is om een bestaand gesprek te openen (onder 'chats') en daar bovenaan op de videocamera klikken, het symbool naast de telefoonhoorn. Je smartphone springt over op camerabeeld. De ander accepteert het gesprek door op de groene knop te tikken. Met de rode knop beëindig je het gesprek.

Hou je toestel op ooghoogte in je hand, niet te dicht bij je gezicht. Via het kleinere beeldvenster kan je checken wat de ander ziet. Wees je bewust van waar de camera en microfoon zitten, zodat je je positie kan aanpassen. Kan de ander je niet goed horen, dan kan het zijn dat je hand de luidspreker van je telefoon bedekt. Hoor jij de ander niet goed, probeer het volume van je telefoon te verhogen. 

In groep bellen

Ga in Whatsapp naar het tabblad 'Oproepen' en zoek het groene telefoonicoontje met een plusteken. Kies 'nieuwe groepsoproep' en selecteer maximaal acht personen. Tik dan op het groene cameraicoontje. Wanneer de anderen aan het gesprek deelnemen, zal het scherm zich splitsen, zodat iedereen elkaar kan zien.

Filmpje maken

Leuk is ook om met je smartphone of tablet een video op te nemen en te versturen, bijvoorbeeld om iemand op originele wijze te feliciteren of een moment te delen. Je kan je toestel in je handen vastnemen of hem rechtop tegen iets plaatsen, zodat je je handen vrij hebt. 

Film je iets of iemand anders, neem je toestel dan liefst met twee handen vast, voor een stabieler beeld. Inzoomen zorgt voor een korrelig beeld, dus breng liever je telefoon dichter bij je onderwerp. Check voor je opneemt of je camera goed is gepositioneerd.

Video rechtstreeks in de app opnemen

Je kan in whatsapp in een berichtbox op het fototoestelicoontje drukken, waarna de camera opspringt. Afhankelijk van je toestel tik je dan op de videoknop, of hou je die knop ingedrukt om een opname te starten. Nadat je hebt losgelaten, druk je op de groene verzendknop. Je kan ook op het bijlage-icoontje (de paperclip) tikken en daar 'Camera' selecteren.

Video eerst bekijken voor versturen

Of je gaat (uit de app) naar de camera-app van je toestel en je selecteert daar video. Afhankelijk van je toestel, tik je op de opnameknop of hou je die ingedrukt. Wanneer je op stop drukt, wordt de video opgeslagen in je mediaoverzicht op je telefoon. Je kan je video eerst bekijken en eventueel opnieuw opnemen, voordat je je boodschap verstuurt. 

Je kan je video uitsturen door die vanuit je mediaoverzicht te delen (druk op de deelknop en kies een app of een account) of door in een berichtbox in whatsapp via het bijlage-icoontje je video te selecteren in je mediaoverzicht. 

Wanneer je weet hoe, is het kinderspel

Je krijgt het snel in de vingers. Na je eerste videoboodschap of -gesprek weet je hoe het moet, op welke knoppen je moet drukken, en lukt die tweede moeiteloos. Even uitzoeken en daarna volhouden, want je doet er anderen een plezier mee: elkaar kunnen zien is toch dat net iets leuker.