background branding

Vleestaks moet zorgen voor minder vleesconsumptie en goedkopere groente en fruit

23122020 Vleestaks.jpg

Beef wellington, rollade of gevulde kalkoen: vleesgerechten zijn met kerst heel populair. Volgend jaar is de prijs van hetzelfde stuk vlees wellicht een stuk duurder. Uit een onderzoek van True Animal Protein Price Coalition, blijkt dat 55 procent van de consumenten bereid is een eerlijke, hogere prijs te betalen voor hun stuk vlees. Zij pleiten dan ook voor de invoering van een vleestaks.

Als het aan Jeroom Remmers, directeur van TAPP Coalitie, ligt, dan is een heffing op vlees een goede oplossing. Ook steeds meer politieke partijen lijken iets te voelen voor de vleestaks. Hoe werkt het? 

Heffing op vlees

Remmers: 'Het idee is dat er een accijns komt, dus een verbruiksbelasting per kilo vlees. Dat wordt dan bij de supermarkten en restaurants geïnd, net zoals nu gebeurt bij alcohol en sigaretten.'

De hoogte van de vleestaks is per soort vlees gebaseerd op de milieukosten die gemaakt worden voor de productie ervan. Omgerekend zal dat voor 100 gram kip op 0,20 cent heffing uitkomen en voor varkensvlees komt dat neer op 0,45 cent per 100 gram. 

'Voor een biefstuk zal de heffing nog hoger zijn, want daar komen ook meer broeikasgassen vrij', zegt Remmers. 'Het begint met een laag tarief en over tien jaar krijgen we waarschijnlijk een vol tarief en dan is vlees uiteindelijk veertig procent duurder.'

Hier wordt de vleestaks voor gebruikt

Een deel van de vleestaks is bestemd voor de vee- en vleessector om de bedrijven te verduurzamen. Dus om de uitstoot van stikstof, fijnstof en broeikasgassen te verlagen en het dierenwelzijn te verbeteren.

'Met het andere deel willen we de prijs van groente en fruit verlagen. Bijvoorbeeld via de btw-heffing', legt Remmers uit. 'Ook willen we mensen met lage inkomens compenseren, zodat zij netto meer overhouden dan wat het vlees meer kost.'

Beter voor onze gezondheid en het milieu

We vinden het steeds belangrijker dat het dier dat we eten goed heeft geleefd. Ook willen we graag letten op de CO2-uitstoot. Hoe zorgen we er dan voor dat we verantwoord vlees eten?

'Als het gaat om zowel het milieu als dierenwelzijn, kun je het beste biologisch vlees kopen', zegt Remmers. Dat krijgt drie sterren van het Beter Leven Keurmerk. Remmers adviseert om minimaal voor twee sterren te gaan. 'Dat is in ieder geval beter dan één ster.'

'We eten te veel rood vlees en verwerkt vlees. Dat heeft invloed op hart- en vaatziekten, zorgt voor een verhoogd risico op darmkanker en draagt bij aan diabetes type 2. Dat is wetenschappelijk vastgesteld door de gezondheidsraad en WHO', aldus Remmers. 

Daarom adviseert hij om voor je eigen gezondheid liever wat vaker te kiezen voor kip in plaats van rood vlees. Wil je het helemaal goed doen? Eet dan het liefst wat minder vlees en wat vaker biologisch vlees of vleesvervangers. 

Supermarkten moeten de consument op weg helpen

Zowel voor het milieu, als voor het dierenwelzijn en onze gezondheid is het dus beter dat we minder vlees gaan eten. Maar als we kijken naar de reclames van de supermarkten worden we niet gestimuleerd om dat te doen. 

Het is volgens Remmers dan ook een belangrijke zaak dat de supermarkten hier ook hun bijdrage in gaan leveren. 'Supermarkten moeten stoppen met stunten met de kiloknallers. Het zou een goed besluit zijn van supermarkten om langzamerhand alleen maar vlees met keurmerk aan te bieden.'