Vleeswijzer
Stichting Varkens in nood lanceert in samenwerking met Milieudefensie de Vleeswijzer. Hierop kunt u in één oogopslag zien of het vlees dat u eet goed of slecht scoort op het gebied van dierenwelzijn en milieu.
De vleeswijzer is er in de vorm van een uitgebreide website en een handig kaartje ter grootte van een creditcard. De Vleeswijzer is voor al het vlees in Nederland te gebruiken. Alle dieren in Nederland worden op min of meer dezelfde manier gehouden.
In 2006 heeft Milieudefensie Nederlanders gevraagd naar hun mening over de bio-industrie. Van de ondervraagden vindt 44% het dierenwelzijn in de bio-industrie zorgelijk en 73% van de Nederlanders zou een diervriendelijker aanpak steunen.
Deze cijfers vertalen zich niet in een hogere verkoop van bijvoorbeeld biologisch vlees. Dat komt vooral door de hogere prijs van het biologische vlees. Ook onwetendheid over dierenwelzijn in Nederland speelt hierbij een rol.Druk op het milieuVlees eten betekent een enorme druk op het milieu. Een koe stoot in haar leven 6,5 ton CO2 uit, evenveel als een Ford Fiësta bij gemiddeld gebruik. Ook het gebruik van water, energie en de ingenomen ruimte tellen mee.
Hans van Baaij van Stichting Varkens in Nood: 'Als de trend zich doorzet, is er over 40 jaar geen natuur meer en is alles opgeofferd aan landbouwgrond voor ons voedsel en veevoer.'