background branding

Vliegticket duurder tijdens het boeken: hoe kan dat?

780x439_vliegticket_duurder_tijdens_boeken_29062019.jpg

Je bent voor je vakantie aan het kijken voor een vliegticket en tijdens het boeken krijg je ineens de melding dat het ticket duurder is geworden. Hoe kan dat?

Dat is de vraag van Monique. Ze zoekt op de website van de luchtvaartmaatschappij, kiest een vliegticket dat voldoet aan haar wensen en besluit te boeken. Als ze wil betalen verschijnt er een bericht in het scherm waarop staat dat de prijs van het ticket omhoog is gegaan. Dat gebeurt vaker. Zo kan een vliegticket ineens tientallen tot honderden euro's duurder zijn.

Zo werkt het

Luchtvaartmaatschappijen bieden hun stoelen aan in verschillende boekingsklassen. Let op: een boekingsklasse is iets anders dan de service die je aan boord krijgt, zoals Economy, Premium Economy, Business of First Class. Je moet het zien als een groepje stoelen aan boord van een vliegtuig. Stel het benedendek van een Airbus A380 heeft 400 stoelen in Economy, dan wil het niet zeggen dat die 400 stoelen allemaal voor dezelfde prijs verkocht worden.  Als de vertrekdatum ver in de toekomst ligt, zal een luchtvaartmaatschappij stoelen aanbieden tegen een lager tarief. Naarmate de vertrekdatum nadert, kan dezelfde stoel duurder worden, tenzij er nog heel veel vrije stoelen in het vliegtuig zijn. Vliegmaatschappijen willen natuurlijk zoveel mogelijk stoelen verkopen. Zo worden voor dezelfde stoel verschillende tarieven gehanteerd.  

Lees ook: 11 tips voor een upgrade naar business class

Eigen voorwaarden

Elke boekingsklasse kent een eigen letter met eigen voorwaarden, bijvoorbeeld hoe flexibel je bent om een ticket te wijzigen. Soms worden die letters ook vermeld als je zoekt naar een vliegticket. Met die letter kan je dan zien wat voor boekingsklasse je boekt en of jouw ticket makkelijk te upgraden is naar, bijvoorbeeld, Business Class.

Wanneer is een boeking definitief?

Als je zoekt naar een vliegticket en je krijgt tijdens het boeken een melding dat het ticket ineens duurder is geworden, dan kan het zijn dat iemand anders net de laatste stoel uit dezelfde boekingsklasse heeft geboekt. Een boeking is namelijk pas definitief als je een ticketnummer en een e-ticket hebt gekregen. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken boekingssystemen die bepalen welke prijs voor een bepaalde stoel kan worden gevraagd. Hier geldt vraag en aanbod: des te meer vraag, des te hoger de tarieven en dus kan het ook zijn dat door een grote vraag, het ticket tijdens het boeken ineens duurder is.

Wat kan je doen?

Krijg je zo'n melding? Dan kan je kiezen om het verschil te betalen, als dat niet te groot is, om zo te voorkomen dat je bij een nieuwe zoekopdracht een nog hoger tarief te zien krijgt. Je kan er juist ook op gokken om direct dezelfde zoekopdracht nogmaals uit te voeren, misschien is er toch ineens weer beschikbaarheid in de 'oude' boekingsklasse voor de prijs die jij wilde betalen. Soms loont het ook om paar uur te wachten en dan nogmaals dezelfde zoekopdracht uit te voeren. Tip: 's avonds en 's nachts zijn vliegtickets over het algemeen goedkoper, met name naar verre bestemmingen.

Tips

Er zijn allerlei manieren om niet te veel voor je ticket te betalen. Met deze simpele truc vlieg je goedkoper en hier lees je tien tips voor een goedkopere vliegvakantie