background branding

Vliegticket met kosten milieuschade meegerekend honderden euro’s duurder

vliegveld-121141876_m.jpg

Reizen per vliegtuig zou een stuk duurder zijn als de kosten van klimaat en milieuschade in de prijs van het ticket meegerekend worden. Het verschil kan in de honderden euro’s lopen, meldt het AD.

Een reis naar Indonesië kost tegenwoordig ongeveer 940 euro. Maar reken je de kosten voor de luchtvervuiling van zo’n vlucht en de kosten voor klimaat schade mee, kan een retourticket ruim 720 euro duurder zijn. 

Negatieve effecten meegerekend

Dat blijkt uit onderzoek van True Price in opdracht van reisplatform Better Places. True Price doet onderzoek naar prijzen van producten waarbij zij de kosten van negatieve effecten meerekenen in de prijs. 

Kerosine per vlucht

In het onderzoek van True Price wordt alleen klimaat en luchtvervuiling meegerekend. Geluidsoverlast of het verlies van biodiversiteit is nog niet meegerekend. De klimaatschade werd berekend door te kijken hoeveel kerosine er per vlucht nodig is. Vervolgens werd een bedrag van 150 euro meegerekend per ton CO2 dat bij de productie en het verbranden daarvan vrijkomt. Ook de vervuiling door zwaveldioxide, stikstofdioxide en fijnstof werd hiermee berekend.

Honderden euro’s meer

De ‘eerlijke’ bedragen die uit dit onderzoek naar voren komen zijn aanzienlijk hoger dan de ticketprijzen nu. Voor vluchten binnen Europa betaal je minstens 70 euro meer, heen en weer naar Barcelona zou 150 euro meer gaan kosten. Buiten Europa kunnen de prijzen honderden euro’s meer gaan kosten. Een retour naar Bangkok zou 580 euro duurder gaan worden en op en neer naar Suriname wordt 480 euro duurder. 

Bron: ANP