Vluchten vanuit zuidelijk Afrika vanaf vandaag stopgezet

070921 Vliegtuig.jpg

Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant vanaf vandaag 12.00 uur verboden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

De landen die het betreft zijn Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

'Een maatregel uit voorzorg'

Volgens De Jonge is de nieuwe mutatie 'reden voor zorg', maar is er ook nog veel onduidelijk. 'Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen', aldus de Jonge.

Hij benadrukt dat Europese lidstaten samen optrekken. 'Dat geeft de maximale garantie dat je op z'n minst de binnenkomst ervan vertraagt.' Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten hebben het recht terug te komen, 'maar voor hen geldt dus de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.'

Vliegverbod niet voor alle vluchten

Het vliegverbod betekent ook niet dat er helemaal geen vluchten meer tussen zuidelijk Afrika en Nederland zullen zijn. Voor staatsburgers, maar bijvoorbeeld ook medisch personeel en vracht, blijft luchtverkeer mogelijk. Daarvoor geldt dan ook de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

Aantal passagiers naar tussen Nederland en Zuid-Afrika laatste maanden in de lift

Volgens het CBS reisden ruim 126.000 passagiers in de periode van november 2020 tot en met oktober 2021 met het vliegtuig heen en weer tussen Nederland en Zuid-Afrika. Het aantal passagiers fluctueerde blijkens gegevens van het statistiekbureau in de afgelopen twaalf maanden behoorlijk door toedoen van het coronavirus, maar zat juist de laatste maanden weer flink in de lift. In de maand februari van dit jaar lag het aantal luchtreizigers tussen beide landen op 2094, in juni bedroeg dat aantal ruim 11.000 en in oktober ging het om iets meer dan 20.000 passagiers.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen gegevens te hebben over het aantal Nederlanders dat zich in Zuid-Afrika bevindt.

Bron: ANP