background branding

VNG gaat praten over korten zorgbudget

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat praten met het Rijk over de plannen om de gemeenten te korten op hun zorgbudget. Dat zei voorzitter Annemarie Jorritsma in WNL op Zondag.

Volgens haar gaat het om tientallen miljoenen voor mensen met een psychiatrische stoornis. Ze dreigen door die korting op straat te belanden.

Jorritsma zegt dat het gaat om het budget voor mensen die nu beschermd wonen. Voor die groep was afgesproken dat de komende vijf jaar niets zou veranderen, maar het kabinet wil nu op basis van nieuwe cijfers snijden in het budget. Jorritsma zegt dat dat tegen de afspraken is. 'Het gaat om mensen waar ze op willen korten.' Volgens haar gaat het in ieder geval om 60 miljoen euro, maar dat kan oplopen tot 300 miljoen.

Volgens de voorzitter zullen gemeenten het niet laten gebeuren dat door de extra korting verwarde mensen op straat zullen belanden. 'Maar dat heeft wel als consequentie dat gemeenten op andere taken moeten korten. Dat ga ik voorkomen.'

De VNG vindt dat gemeenten eigenlijk toch al een te klein budget hebben gekregen voor alle nieuwe zorgtaken die ze er met ingang van dit jaar hebben gekregen. 'Toch gaat het vooralsnog goed. De zorgcontinuïteit is gewaarborgd. Mensen die zorg nodig hebben, krijgen dat. Wel is er administratief nog veel werk te verzetten', zei Jorritsma.

Bron: ANP