'Voedselindustrie heeft te veel invloed op Preventieakkoord'

preventieakkoord04102018.jpg

De voedselindustrie en de supermarkten hebben te veel invloed op het plan van staatssecretaris Paul Blokhuis om Nederland via het zogeheten Preventieakkoord gezonder te maken. Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voedsel heeft sterk de indruk dat het ministerie de oren laat hangen naar de voedselindustrie, schrijft Trouw.

Zo is in augustus al uitgelekt dat er geen belasting komt op suiker. Groenten en fruit worden niet goedkoper. Ook andere maatregelen gaan niet ver genoeg, waarschuwen 150 organisaties uit het bedrijfsleven, land- en tuinbouw, zorg, wetenschap en onderwijs, die samenwerken in Lagewegs voedselcoalitie.

'Maatregelen te slap'

Via koepelorganisaties beslist de voedselindustrie mee over de inhoud van het akkoord dat onder meer overgewicht en overmatig alcoholgebruik moet tegengaan. Op die manier wil Blokhuis voorkomen dat mensen ziek worden. Wat er precies in staat, maakt de staatssecretaris waarschijnlijk later deze maand bekend. Afgaand op de gelekte documenten zijn de maatregelen te slap, zegt Lageweg.

In een brief roepen de 150 organisaties van de coalitie Blokhuis op het Preventieakkoord aan te scherpen. In de brief staan diverse aanbevelingen die de voedselindustrie op dit moment nog zou tegenhouden. 

Suikertaks en minder marketing

Een van de aanbevelingen is het invoeren van een suikertaks, wat in Engeland al tot minder suiker in producten heeft geleid. Verder willen de organisaties minder reclame voor ongezonde producten, meer aandacht in supermarkten voor gezond voedsel en werken volgens het ‘true-cost-true-price-principe’. Dit betekent dat een ongezond product duurder wordt omdat het ook voor extra zorgkosten zorgt. 

In de brief schrijft de coalitie ook dat ‘de voorstellen voor het onderdeel overgewicht volgens doorrekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onvoldoende effectief zijn’. De regering wordt opgeroepen om de regie te nemen en in te durven grijpen in de markt. 

Bron: ANP / Trouw