Voetpleisters die je lichaam ontgiften: werkt dat?

voeten-medisch-gezondheid122247702_l.jpg

Detox voetpleisters zijn een trend op TikTok. Binnen één nacht zouden ze je lichaam reinigen, bijdragen aan je spijsvertering, gewichtsverlies bevorderen, vermoeidheid tegengaan en ga zo maar door. Radar zocht in juni 2022 al uit of dit klopt. 

Waar komen deze pleisters vandaan?

De stickers vinden hun oorsprong in Azië. Volgens producenten worden de stickers gemaakt met kruiden die gevonden worden op afgelegen Oost-Aziatische berghellingen. Een van die kruiden bestaat bijvoorbeeld uit bestanddelen van de Houttuynia Cordata Thunb plant, die eetlustremmende en antibacteriële eigenschappen zou bevatten. De stickers zijn volgens producenten ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse medicatie. 

Roger Godschalk, hoogleraar toxicologie en farmacologie van Universiteit van Maastricht, zegt hierover: "Het idee van de pleisters komt grotendeels uit de oosterse traditionele geneeskunst, dat vaak gebaseerd is op eeuwenoude overlevering en niet op wetenschappelijk bewijs."

Pleisters verwijderen geen gifstoffen

Volgens Godschalk is het duidelijk dat deze pleisters geen gifstoffen uit het lichaam kunnen halen. "In zweet kunnen inderdaad giftige stoffen zitten", vertelt hij. "Maar de hoeveelheden zijn zo laag dat deze route niet belangrijk is voor de ontgifting van het lichaam. De hoeveelheid schadelijke stoffen die we kwijtraken via urine (nieren) of ontlasting (lever) is vele malen groter."

Houtazijn kan huidirritatie veroorzaken

In het product worden stoffen gebruikt die grotendeel uit de oosterse geneeskunst komen, de vraag is alleen in hoeverre deze stoffen worden opgenomen door onze huid. Godschalk zegt dat de huid immers als barrière wordt gebruikt en veel wateroplosbare stoffen de huid niet kunnen penetreren. "Alleen vetoplosbare bestanddelen (vitamine A, D, E en K) zouden in principe door de huid kunnen worden opgenomen."

Volgens Godschalk zullen de meeste effecten van de detox pleisters lokaal op de huid zijn, en niet van binnenuit: "Ik zie namelijk dat er azijn gebruikt wordt, en dat zal de huid ontvetten." Let ook op dat sommige pleisters houtazijn kunnen bevatten. Houtazijn bevat het actieve ingrediënt pyrolignezuur en deze stof kan huidirritatie veroorzaken. 


De pleisters kunnen een zwarte afdruk nalaten

In veel TikTok-video's zie je dat de pleisters na één nacht helemaal zwart zijn geworden. Producenten beweren dat de zwarte afdruk staat voor de bacteriën en de gifstoffen die je lichaam verlaten. Volgens Godschalk is de samenstelling onbekend, maar over één ding is hij zeker. "Dit zullen geen afvalstoffen zijn . Het lijkt er eerder op dat de oorsprong buiten het lichaam ligt."

Dit ligt aan het feit dat er miljoenen bacteriën in onze huid zitten, die een interactie aangaan met de pleister en de ingrediënten. Godschalk: "Veel bacteriën op onze huid zijn zogenaamde anaerobe bacteriën, en die zullen de omgeving onder de pleister ‘lekker’ vinden omdat er minder lucht aan de huid komt. De zwarte restjes zijn dus eerder afvalstoffen of resten van bacteriën, huidcellen, plakrandjes etc."

Zweet veroorzaakt zwarte kleur

ABCNews,een Amerikaanse nieuwszenderm heeft de voetpleisters van acht personen laten testen bij een laboratorium. De zwarte kleur in de pleisters bleek veroorzaakt te zijn door zweet. Het zijn dus geen gifstoffen die het lichaam verlaten met behulp van pleisters.