Volgend jaar een miljoen mensen in armoede? Dit zijn de voorspellingen
De armoede neemt volgend jaar toe, omdat een aantal steunmaatregelen voor huishoudens met de laagste inkomens wegvalt. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) bij zijn nieuwe jaarlijkse berekening. Waar dit jaar zo'n 800.000 mensen onder de armoedegrens vallen, zullen dat er in 2024 bijna 1 miljoen zijn.
Het CPB wijst erop dat de overheid een toename van de armoede in 2022 en dit jaar heeft voorkomen. Maar voor een deel is dat te danken aan regelingen die tijdelijk zijn, zoals energietoeslag in gemeenten en een prijsplafond voor gas en licht. Beide regelingen zullen wegvallen in 2024, hierdoor zal het aantal huishoudens dat onder de armoedegrens leeft, toenemen.
Koopkracht
Tegelijkertijd blijft de koopkracht, dus hoeveel je van je inkomen daadwerkelijk kunt kopen, dit jaar gelijk met die van 2022. Volgend jaar stijgt de gemiddelde koopkracht zelfs met 2 procent, verwacht het CPB. Dat komt omdat de lonen dan harder stijgen dan de prijzen. Maar de persoonlijke financiën van Nederlanders herstellen niet volledig van de extreem hoge inflatie van 2022. Uitgesmeerd over de periode van 2021 tot en met 2024 zal de koopkracht nog altijd dalen.
Wel komt deze stijging in koopkracht met een kleine kanttekening. Als er toch nog een strenge winter komt, kunnen de prijzen weer snel stijgen. Dit komt door de angst voor lege gasopslagen, die de prijzen voor aardgas dit jaar tot recordhoogtes dreef.
Economie blijft groeien
Het CPB verwacht ook dat de economie van Nederland dit en volgend jaar blijft groeien, met respectievelijk 1,6 en 1,4 procent. De werkloosheid zal dit jaar en in 2024 licht oplopen, maar de arbeidsmarkt blijft volgens het onderzoeksbureau krap.
Bron: ANP