background branding

Steeds meer huishoudens in financiële problemen door stijgende kosten

Hand 167761139_l.jpg

Steeds meer huishoudens in Nederland hebben moeite om financieel rond te komen. Inmiddels zijn het er zo'n zes op de tien die financieel niet of nauwelijks rondkomen. In 2021 was de helft van de huishoudens financieel gezond, vorig jaar ging het nog om vier op de tien. Dit komt onder meer door de energiecrisis en de hoge inflatie, blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie Deloitte in samenwerking met Nibud en de Universiteit Leiden, schrijft het FD. 

Er werden 5000 huishoudens onderzocht die werden verdeeld in vier categorieën op basis van financiële gezondheid: gezond, toereikend, kwetsbaar en ongezond. De categorie gezond, die in 2021 nog de grootste groep was, daalde af naar 21 procent. De groep toereikend zakte van 24 naar 19 procent, maar de groepen ongezond en kwetsbaar stegen beide van 25 procent naar 30 procent. 

Voor het onderzoek werd gekeken naar inkomsten, uitgaven, planning, sparen, lenen en de balans tussen al deze domeinen. De gezonde en toereikende huishoudens kunnen makkelijker elke maand geld sparen. Voor de financieel ongezonde en kwetsbare huishoudens kost het meer moeite, er blijft minder geld over aan het einde van de maand.

Financiële onzekerheid

Zo geven bijna een op de vier huishoudens aan onzeker te zijn over het doen van grote uitgaven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om vakanties, de aanschaf van een auto of onderhoudswerkzaamheden aan hun huis. Een jaar eerder gold die onzekerheid nog voor een op de zes huishoudens.

Het aandeel dat zonder problemen rekeningen kan betalen kwam vorig jaar uit op 54 procent, in 2021 was dat nog 65 procent. Volgens de onderzoekers lijkt een ruime meerderheid van 89 procent er desondanks nog wel in te slagen om de rekeningen te betalen zonder daarbij een achterstand op te lopen. Dat is volgens hen in lijn met de resultaten uit het vorige onderzoek.


Bron: ANP, FD