Voorkom een paarse mond als je rode wijn drinkt

201106 rode wijn drinken.jpg

In rode wijn zit tannine uit de schil, pitten en steeltjes van druiven, gemiddeld zes keer zoveel als in witte wijn. Tannine is goed voor je gezondheid, maar wie van een glas nipt is vaak meer bekommerd om de paarse kleur die het afgeeft. Met deze tips hoef je dat tweede glas niet meer over te slaan uit vrees voor een gekleurde mond. 

Op een gezellige avond ben jij je vooral bewust van je paarse glimlach, vervelend toch? Je kunt ook je lippen, tanden en tong wapenen tegen de kleurstof die rode wijn afgeeft. Ook als je deze tips in de wind hebt geslagen en toch een paarse mond hebt, zijn er manieren om weer classy voor de dag te komen. Proost!

Poets vooraf je tanden (maar niét erna)

Tannines hechten zich aan tandplak, zeker op de zwakkere delen van je tanden. Voorkom verkleuring door net voor je begint te drinken je tanden te poetsen en goed te flossen. Let op: je tanden meteen erna poetsen, is dan weer geen goed idee. Wanneer je net gedronken of gegeten hebt, zijn je tanden extra gevoelig. Je kunt wel met een servet of keukenpapier op tanden wrijven, als ze toch verkleuren, wat best goed werkt.

Neem er hapjes bij

Rode wijn is een goed excuus voor hapjes. Door te plannen wat je voor en tijdens het drinken eet, voorkom je een paarse mond. Met kaas, noten en brood zit je alvast goed.

  • Eiwitrijke hapjes: Veel levensmiddelen bevatten eiwitten die je tanden tegen vlekken beschermen, dus bijna alles wat je bij je glas wijn eet helpt tegen verkleuring. Onze tip: zet eiwitrijke hapjes zoals noten en volkoren brood met hummus op tafel.
  • Harde kaas: Er zit meer calcium in harde kaas dan in zachte soorten. Door nog voor je wijn drinkt in harde kaas te bijten, geef je je tanden een laagje calcium, waardoor de tannine zich minder goed kan hechten. Rode wijn en een kaasplankje vormen dus niet alleen omwille van de smaak een uitstekende combinatie. 
  • Vezelrijke groente: Door te kauwen op vezelrijke voedingswaren zoals groenten, noten en volkoren brood produceer je meer speeksel en dat werkt als scrub voor je tanden. Onze tip: kies voor wortelreepjes en bloemkoolroosjes met een dipsausje als hapje. Kies voor je wijn drinkt voor een gerecht met volkoren pasta of rijst, vezelrijke groente zoals broccoli of aardappel, en peulvruchten zoals bonen of kikkererwten.

Geen witte wijn, wel bruiswater

Begin je avond niét met witte wijn. De zuren erin kunnen je tandglazuur aantasten, waardoor rode wijn meer kans krijgt om vlekken te maken. Drink wel veel bruiswater. Hydratatie is natuurlijk goed om een kater te voorkomen, maar zeker koolzuurhoudend water spoelt ook het pigment van rode wijn weg. Spoel, als het even kan, het water liefst rond in je mond.

Bescherm je lippen

Geef je lippen een beschermend laagje, zeker als je kloven hebt, zodat de tannine zich niet kan hechten. Gebruik vaseline, vette lippenbalsem of lipgloss (staat je meteen ook goed), en brengt het vaak opnieuw aan tijdens het drinken. Toch paarse lippen? Maskeer je wijnmond met een laagje lippenstift. Helemaal goed!