VPN: veilig internetten buitenshuis

Je kunt je tegenwoordig verzekeren tegen cybercriminaliteit. Maar je kunt ook je verbinding beveiligen met VPN, een Virtueel Privaat Netwerk. Hiermee kun je internetten op je smartphone, zonder dat iemand jouw internetverkeer en dus misschien gevoelige gegevens kan zien. Het aantal VPN-apps die je kunt downloaden groeit met de dag. Waar moet je op letten? Radar zoekt het uit.

Je kunt je tegenwoordig verzekeren tegen cybercriminaliteit. Maar je kunt ook je verbinding beveiligen met VPN, een Virtueel Privaat Netwerk. Hiermee kun je internetten op je smartphone, zonder dat iemand jouw internetverkeer en dus misschien gevoelige gegevens kan zien. Het aantal VPN-apps die je kunt downloaden groeit met de dag. Waar moet je op letten? Radar zoekt uit hoe je veilig kunt internetten binnens- en buitenshuis.Kijk het livegesprek over VPN terug

Binnenshuis veilig met een router

Binnenshuis ben je steeds meer verbonden met het internet via je smartphone, een smart-tv, de koelkast, slimme thermostaten, je computer en in de toekomst nog veel meer slimme apparaten. Dat is natuurlijk erg handig, maar hierdoor krijgen cybercriminelen ook steeds meer kans om hier misbruik van te maken.

Verzekeraar Univé ziet een gat in de markt en biedt sinds kort een anti-hack-verzekering aan om je te beschermen tegen verdachte activiteiten. Voor 12 euro per maand krijg je een speciale router waarbij al het netwerkverkeer binnenshuis wordt gecontroleerd. Via een app op je mobiel kun je dat verkeer in de gaten houden. Ook krijg je een virusscanner en toegang tot een hulplijn voor advies.

Buitenshuis veilig met VPN

Ook buitenhuis moet je je beschermen als je met je mobiel of laptop gaat internetten. Openbare wifi hotspots zijn niet veilig, maar wel heel populair. Vooral jongeren maken veel gebruik van onbeveiligde openbare wifi-netwerken, zo blijkt uit de laatste CBS cijfers van juni 2017. Zeven op de tien internettende 18-tot 25-jarigen maakt  gebruik van dit soort openbare wifi-netwerken. Hackers kunnen op een openbaar netwerk echter makkelijk bij je gegevens komen als je jezelf niet beschermt met een VPN (virtueel privaat netwerk).

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Als je verbonden bent met een VPN gaat al je verkeer eerst via een VPN provider gestuurd en vervolgens naar de website die je wilt bezoeken. Het kan gebruikt worden om in te loggen in een bedrijfsnetwerk, maar het kan er ook voor zorgen dat je je verkeer anonimiseert, wegsluist zonder dat iemand kan meekijken, of om censuur te omzeilen. Je maakt als het ware een soort tunnel waar het verkeer doorheen gaat.

Voordelen van VPN

  • Hackers kunnen niet met jouw internetverkeer meekijken. Hierdoor kun je dus veilig gebruikmaken van openbare wifi netwerken.
  • Je kunt je locatie verbergen of veranderen. Je kunt hierdoor streams ontvangen van aanbieders uit het buitenland die dat eigenlijk beperken tot dat specifieke land.
  • Je kunt voorkomen dat jouw bezoek aan een website gekoppeld wordt aan jouw IP-adres.  

Welke VPN-app of -dienst moet je kiezen?

Wie een VPN-app wil downloaden heeft de keuze uit een flink aantal apps. Hoe weet je nu welke veilig is?

Volgens ethisch hacker Wouter Slotboom zijn niet alle VPN-apps veilig. Doordat er zo veel zijn, is het voor veel mensen lastig uit te zoeken welke goed zijn en welke niet. Over het algemeen is het zo dat vooral aan gratis apps een risico is verbonden. 'Als iets gratis is, ben jij het product. Dus daar moet je rekening mee houden. Maar niemand wil betalen op internet, dus dat is een probleem', aldus Slotboom.

Het is volgens Slotboom lastig aan te geven welke apps je het beste kunt gebruiken. Zo is het niet mogelijk om te checken wat bedrijven met de data doen, dus het is een kwestie van vertrouwen. Drie apps waar Slotboom een goed gevoel bij heeft:

  • F-Secure FREEDOME VPN
  • Private Internet Access
  • NordVPN

Bits of Freedom

Ook op de toolbox van Bits of Freedom, de belangenorganisatie die opkomt voor digitale burgerrechten, geeft aan dat het lastig is om aan te geven welke VPN-app goed is en welke niet. 'Het is erg moeilijk om een lijst te geven met aanbevolen VPN-diensten. Het aanbod wisselt voortdurend evenals de kwaliteit en de services van de betreffende VPN-providers. Daarnaast hangt de keuze voor een VPN-dienst ook af van het doel wat je er mee hebt. Er zijn honderden VPN-aanbieders verspreid over de hele wereld. Elke VPN aanbieder heeft specifieke eigenschappen welke van invloed kunnen zijn op jouw keuze om van hen gebruik te maken.'

Bits of Freedom komt met de volgende adviezen:

Bits of Freedom heeft uitgezocht welke belangrijke verschillen er zijn tussen de VPN aanbieders. Hier moet je volgens de belangenorganisatie op letten:

  • De privacyvoorwaarden van de VPN aanbieder: wordt jouw gebruik gelogd of niet. Zo ja: voor hoe lang?
  • Eventuele beperkingen in het soort verkeer dat je mag versturen. Veel VPN aanbieders verbieden bijvoorbeeld Bittorrent en verbieden het versturen van mail (om spam te bestrijden).
  • Extra diensten die de VPN-aanbieder kan aanbieden, waaronder DNS. DNS wordt gebruikt als het telefoonboek van het internet. Het vertaalt bijvoorbeeld Bof.nl in 82.94.216.82, het adres dat jouw computer nodig heeft om contact te maken met de website van Bits of Freedom. Als je gebruik maakt van een VPN zonder gebruik te maken van diens DNS-servers, dan 'lek' je als het ware nog steeds informatie over jouw internetgedrag richting jouw huidige DNS server(s).
  • Prijs, abonnementsvormen en betalingsmogelijkheden. Veel aanbieders bieden tegenwoordig betaling via Bitcoin, een digitaal betaalmiddel met privacyvriendelijke eigenschappen. Anderen accepteren alleen creditcards en Paypal.
  • Het aantal VPN servers waaruit je kunt kiezen en het land waarin deze zijn opgesteld. Als je bijvoorbeeld kiest voor een VPN server in de Verenigde Staten, dan lijkt het voor de websites waar je naar toe gaat alsof jij ook daadwerkelijk je in de Verenigde Staten bevindt. Dit is handig om zogenaamde geoblokades te omzeilen die met name streaming video aanbieders hebben ingesteld.
  • Kwaliteit van de support die je kunt krijgen als het gebruik van de VPN dienst problemen geeft.

Als je gebruik maakt van wifi hotspots is het verstandig om je extra te beveiligen met een VPN. Let bij het downloaden van de app goed op de bovenstaande verschillen. Let extra op gratis apps, want uiteindelijk betaal je hoe dan ook toch een prijs.

Forumreacties

8
  • Door Radar

We kunnen niet meer zonder: internet op onze smartphones of tablets. Tegenwoordig kan je waar je ook bent internetten via een openbaar wifi-netwerk. Die netwerken zijn echter niet beveiligd waardoor jouw gegevens zo op straat kunnen belanden. Je kunt je tegenwoordig verzekeren tegen cybercriminaliteit. Maar je kunt ook zelf je verbinding beveiligen met VPN, een Virtueel Privaat Netwerk. Hiermee kan je internetten op je smartphone zonder dat kwaadwillenden jouw internetverkeer en dus misschien gevoelige gegevens kan zien. Het aantal VPN-apps dat je kunt downloaden groeit met de dag. Waar moet je op letten? Radar zoekt het uit. Maandag 27 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Meer over de uitzending Lees ook: Wat is VPN?

  • Door eu10002

kan iemand mij vertellen welke VPN app veilig zijn

  • Door Paulbrck

Wat voor apparaat gebruik je? Bij Android apparaten is er onlangs nog geconstateerd dat veel apps onveilig zijn. https://www.vpngids.nl/nieuws/gratis-vpn-apps-android-onbetrouwbaar-onveilig/