Internetten met een VPN-verbinding: stel jouw vraag!

vpn_livestream-27-11-2017-780.jpg

Je kunt je internetverbinding beveiligen met een Virtueel Privaat Netwerk (VPN). Zo kun je internetten zonder dat kwaadwillenden jouw internetverkeer en misschien gevoelige gegevens kunnen onderscheppen. Na de uitzending van 27 november ging Radar live in gesprek met expert en ethisch hacker Wouter Slotboom.

Je vindt misschien dat je niets te verbergen hebt. Maar zou jij je e-mailadres, wachtwoord, bankrekeningnummer en pincode aan een wildvreemde geven? Als je surft op een openbaar wifi-netwerk kan het zijn dat zulke informatie onderschept wordt. Een VPN-verbinding kan je dan beschermen.

Een VPN-verbinding kun je het beste vergelijken met een digitale pijpleiding tussen twee verschillende netwerken. Je maakt eerst verbinding met de VPN en daarna maak je pas verbinding met de rest van het internet. Al het dataverkeer tussen jou en de VPN-server wordt versleuteld verstuurd.Lees ook: Wat is VPN?

Er bestaan veel verschillende soorten VPN-apps. Hoe weet je welke betrouwbaar zijn? En ben je met een VPN helemaal anoniem? Wordt je internetverbinding trager als je surft via VPN? Radar sprak maandag 27 november na de uitzending met expert en ethisch hacker Wouter Slotboom.

Wanneer is het handig om een VPN te gebruiken?

Wouter: 'Als je een netwerk gebruikt dat niet bekend is. Wanneer je op een onbetrouwbaar netwerk zit, kun je met een VPN-dienst een veilige tunnel maken naar een vertrouwde server. Zo kunnen anderen niet zien wat je doet, of bijvoorbeeld je surfgedrag sturen.'

Wie aan het internetbankieren gaat doet er volgens Wouter in ieder geval ook verstandig aan om gebruik te maken van de app van de bank. Die zijn volgens hem voorzien van verschillende soorten beveiliging.

Volgens Wouter heb je het als gebruiker waarschijnlijk niet door als iemand meekijkt terwijl jij aan het internetten bent.

Waar moet je op letten als je een VPN-app wil downloaden?

'Je moet jezelf goed afvragen: wie is de aanbieder van deze dienst?', legt Wouter uit. 'Ik zou als ik wil vanavond ook een VPN-dienst kunnen beginnen. Als iemand die dan downloadt, gaat al het verkeer van die gebruiker langs mijn server. Dan is het natuurlijk de vraag welke bedoelingen ik daarbij heb. Check in ieder geval: welk bedrijf biedt de VPN aan, en wat doen ze met mijn data?'

Wouter waarschuwt: 'Er zijn veel gratis VPN-apps in omloop, als je die downloadt ben je niet per definitie beter af! Sterker nog: je bent er misschien wel slechter mee af.' En ook betaalde toepassingen zijn volgens hem niet per definitie veilig om te gebruiker.

Wouter: 'Kijk goed: wat doet de app met mijn data? Lees die algemene voorwaarden! Check waar de provider gevestigd is.'

Is een 4G-netwerk veilig?

'Het is veiliger om je 4G-verbinding te gebruiken, in plaats van een willekeurig wifi-netwerk in een restaurant', vertelt Wouter. Volgens hem is een grotere databundel daarom ook een slimme investering, dan hoef je namelijk niet overal meer op wifi.

Maar als je buiten Europa op vakantie gaat, kan zo'n 4G-verbinding behoorlijk in de papieren lopen. In zo'n geval kun je dus een VPN-dienst overwegen.

Is een VPN nodig als je alleen maar sites met https bezoekt?

In de adresbalk van je browser (het programma waarmee je internet) kun je zien of een site een beveiligde verbinding, een https, heeft. Hoewel die sites dus wel versleuteld zijn, worden er volgens Wouter wel gegevens verstuurd. Een VPN is volgens Wouter dus ook in dit geval een goed idee.Je kunt het livegesprek hieronder terugkijken.