Vrees voor levensgevaarlijke situaties door nieuwe e-bike-regel

elektrischefiets23.jpg

De RAI Vereniging, Bovag, Fietsersbond en ANWB houden hun hart vast als gebruikers van supersnelle elektrische fietsen per 1 juli tussen de vrachtwagens, bussen en personenwagens gaan rijden.

'Daardoor ontstaan levensgevaarlijke situaties omdat er grote snelheidsverschillen zullen zijn', zegt een woordvoerder van de RAI Vereniging in De Telegraaf.

Geel kenteken wordt ingevoerd vanaf juli

Vanaf juli moeten alle 10.750 supersnelle elektrische fietsen - die 45 km/u kunnen rijden - rondrijden met een geel kenteken. Daarmee krijgen ze dan dezelfde status als een bromfiets. Dat betekent dat gebruikers wettelijk niet langer meer op het fietspad mogen rijden. Doen ze dat wel, dan levert dat een boete op van 95 euro. Ook fietssnelwegen zoals het RijnWaalPad tussen Arnhem en Nijmegen en de F35 in Twente zijn dan verboden gebied. Bovendien geldt ook een helmplicht.

'Er is maatwerk nodig'

'Onbegrijpelijk en een onbedoeld effect van de wet', stelt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging dinsdag. 'Er is maatwerk nodig', vindt directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond. 'Snelfietsroutes die nu alleen door fietsers mogen worden gebruikt, zijn breed en veilig genoeg om ook speed pedelecs toe te laten.' Ook binnen de bebouwde kom zouden sommige paden voldoende ruimte bieden voor snelle en minder snelle fietsers.

Snelle fietsen kunnen zorgen voor minder milieuvervuiling

Nederland telt ongeveer 400 kilometer aan snelfietsroutes. Samen met het ministerie van Infrastructuur willen RAI Vereniging en de Fietsersbond in kaart brengen welke fietspaden wel en niet geschikt zijn om speed pedelecs toe te laten. De snelle fietsen zouden een oplossing kunnen zijn tegen files en milieuvervuiling. 'Dat moeten we maximaal stimuleren in plaats van tegenwerken', vindt Van Eijck.

De snelle e-bikes hebben al meer tot discussie geleid. Zo is al eens gepleit voor het invoeren van een maximumsnelheid op brom- en fietspaden. Vanwege het snelheidsverschil met gewone fietsers was de Fietsersbond twee jaar geleden nog tegen speed pedelecs op fietspaden binnen de bebouwde kom.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf