Vrij spel voor broodfokkers die ongeregistreerde katten aanbieden

Schermafbeelding 2024 02 29 Om 22.22.52

Waar voor honden al een registratieplicht geldt, is dat voor katten nog niet het geval. Dat betekent dat nog niet duidelijk is hoeveel katten in Nederland überhaupt leven, geboren worden en verkocht worden. Helaas biedt dat ook ruimte voor handelaars die het niet zo nauw nemen met het lot van jonge katten.

Aanbod via marktplaatsen

Populaire raskatten kosten gauw zo’n duizend euro. En de beschikbaarheid kan beperkt zijn. Radar krijgt meldingen van verschillende gedupeerden die een raskat dachten te kopen op een online marktplaats, maar bedrogen uitkwamen. De klachten: de diertjes blijken te jong, zijn niet ingeënt, hebben geen stamboom, zijn soms ernstig ziek of helemaal niet raszuiver. Evita Vervuurt ging langs bij een Marktplaats-verkoper die steeds onder andere namen raskatten aanbiedt:

Rasvereniging

Koop je een kitten bij een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging, dan moet de kitten een stamboom hebben. Daarnaast mag het diertje pas vanaf 13 weken het nest verlaten. Voor het welzijn van de poes mag een fokker van dezelfde poes niet onbeperkt nieuwe nestjes krijgen. 

Wat zijn de regels?

De basisregel is dat een dier geen ernstige gedragsafwijkingen, erfelijke afwijkingen of ziekten doorgeven aan de puppy's of kittens. Een poes mag niet meer dan twee nestjes per jaar krijgen en niet meer dan drie nestjes per twee jaar. Officieel moeten kittens minstens zeven weken bij de moeder blijven. Fokkers bij een rasvereniging hanteren dus doorgaans 13 weken. Meer over de regels is te lezen op de website van NVWA.

Waar moet je op letten?

Vind je een aanbieder van kittens die niet is aangesloten bij een rasvereniging dan is het goed om te letten op bepaalde zogenoemde ‘red flags’. 

  • De verkoper beweert dat je snel moet beslissen. Een goede fokker zal je niet onder druk zetten, maar juist aan jou vragen of je wel goed voor het dier kunt zorgen.
  • Je mag de moederpoes niet zien. 
  • De fokker biedt het hele jaar nestjes aan.
  • De kittens zijn erg klein en waarschijnlijk jonger 7 weken of jonger.
  • Het stinkt op de locatie van de verkoper.
  • Om één of andere reden is geen stamboom beschikbaar bij een raskat.

Registratieplicht voor katten

Op dit moment is nog geen registratie- en chipplicht van kracht in Nederland. Dat betekent dat niet precies duidelijk is hoeveel katten in Nederland worden geboren of verhandeld. Er wordt dus ook niet geregistreerd hoeveel nestjes een poes per jaar echt krijgt. In een reactie laat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten dat een dergelijke plicht in 2025 ingevoerd kan worden. En dat het 'de verantwoordelijkheid van de koper is zich van tevoren goed te verdiepen, anders loopt de koper het risico dat hij bijdraagt aan illegale praktijken waarbij het welzijn van het dier in het geding is'. De hele reactie over de aanstaande registratieplicht van katten is hier te lezen.

House of Animals start meldpunt voor katten

De ‘broodfok’ is een term die voor veel mensen in eerste instantie wordt gekoppeld aan de handel en fok van honden, maar ook bij katten blijkt dit een probleem. Om die reden start dierenwelzijnsorganisatie House of Animals vanaf 1 maart een meldpunt voor gedupeerden van kattenfokkers. Ben je in aanraking gekomen met een malafide fokker, maar heb je besloten daar geen kat te kopen, dan kun je dat ook melden. Meer over dit nieuwe meldpunt lees je hier

Meldingen van malafide dierenhandel kunnen ook gedaan worden bij NVWA en de Landelijke Inspectie Dierenwelzijn via telefoonnummer 144.