Vuurkorf gebruikt? Dit kun je doen met de houtas

houtas.jpg

Stook je weleens een vuurtje? De houtas belandt dan vaak gewoon in de prullenbak, maar wist je dat je het ook in de tuin kunt gooien? In deze as zitten namelijk allerlei stoffen waar je planten dol op zijn. Daarbij is ask - hoe ironisch ook - een prima roetverwijderaar. 

As in de moestuin

Bijna alle moestuinplantjes worden blij van houtas In as zitten allerlei voedingsstoffen waar je plantjes wat aan hebben. Zo hebben broccoli en bloemkool baat bij magnesium en gaat calcium bloesemrot bij tomaten tegen. Dat zijn zwarte plekjes die kunnen ontstaan op tomaten. Het fosfor in as helpt planten bij het versterken van hun wortels. Voor het allerbeste resultaat gooi je de as al bij het aanplanten in de tuin. Eén of twee eetlepels is genoeg.

As beïnvloedt zuurgraad

Heeft de bodem in de tuin een lage pH-waarde en is deze dus zuur? De calcium in as verhoogt deze waarde. Weet je niet welke zuurgraad jouw tuinbodem heeft? Met een bodemtester kun dit eenvoudig meten. Ga niet te enthousiast te werk, want houtas is behoorlijk geconcentreerd. Strooi daarom niet meer dan 100 gram op elke vierkante meter grond. Gebruik ook alleen houtas van onbewerkt hout. Anders gooi je misschien verbrande verfresten in je tuin.

Houtas tegen insecten

De overblijfselen uit de vuurkorf of houtkachel werken ook tegen insecten. Sommige grootbladige planten, zoals sla, worden snel aangevreten door slakken. Deze diertjes houden niet van houtas, dus strooi wat van dit goedje rondom de betreffende plant. Hierdoor blijven de slakken op afstand.

Vijver in de tuin?

Ook algen in de vijver kun je bestrijden met houtas. Het is wel handig om te weten hoeveel water er ongeveer in je vijver zit, zodat je de juiste water-as-verhouding kunt aanhouden. Eén eetlepel op 5.000 liter zou een flinke stop op de algengroei moeten zetten. 

Weg met roet

Goed, je kunt houtas dus op allerlei manieren gebruiken in de tuin, maar je kunt er ook roet op glas mee wegkrijgen. Dat klinkt wellicht een beetje gek, omdat roet juist ontstaat als je de houtkachel ontsteekt. Toch is het echt waar. Het werkt zo: maak een mengsel van houtas en water. Doe de pasta op een schuursponsje en wrijf dit over het glas. Even in laten trekken en met een wat keukenpapier opwrijven. Je zult zien dat de roet zo verdwijnt.