Stookalert van het RIVM: hoe slecht is houtrook voor je gezondheid?

Haardvuur.png

Met enige regelmaat geeft het RIVM een stookalert af. Inwoners van bepaalde provincies krijgen dan het advies om geen hout te stoken om gezondheidsredenen. Hoe schadelijk is houtrook eigenlijk voor je gezondheid?

Fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolstofmonoxide: het zijn allemaal stoffen die vrijkomen bij de verbranding van hout. Iedereen kan gezondheidsklachten krijgen door deze stoffen in te ademen.

Mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten zijn extra kwetsbaar voor houtrook. Ook ouderen en kinderen kunnen er meer en eerder klachten door ontwikkelen.

Vandaag stookalert van kracht

Ook vandaag is een stookalert van kracht. Inwoners van Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland krijgen het advies om geen hout te stoken. Morgen kijkt het RIVM opnieuw naar de situatie.

Wat voor klachten?

In 2021 heeft het RIVM, samen met TNO, Universiteit Utrecht en de GGD Amsterdam onderzoek gedaan naar de relatie tussen blootstelling aan houtrook en gezondheidsklachten. Hierin wordt bevestigd dat houtrook leidt tot gezondheidsklachten als kortademigheid. 

De GGD noemt stress, hoofdpijn, misselijkheid, slaapklachten, irritatie van ogen en keel, hoesten en vermoeidheid als andere mogelijke gezondheidsgevolgen. 

Volgens het Longfonds kan de fijnstof in houtrook ziekten als astma veroorzaken of verergeren. Meer dan 20 procent van het aantal nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen ontstaat door fijnstof, meldt de organisatie. 

Wanneer wordt een stookalert verstuurd?

Bij ongunstige weersomstandigheden, bij een slechte luchtkwaliteit of door een combinatie van die twee. Het RIVM heeft dagelijks contact met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut over de weersvoorspellingen. 

Wanneer het amper waait, blijft de houtrook lang hangen en dat kan schadelijk zijn. Als het waait verspreiden de schadelijke stoffen die erin zitten zich namelijk sneller. Als de provincie voor minimaal zes uur lang een verwachting heeft voor ongunstige weersomstandigheden, dan wordt er een alert verstuurd. 

Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten.