background branding

VVN laat bezwaar tegen 130-kilometerwegen los

130_780.jpg

Veilig Verkeer Nederland (VVN) keert zich niet langer tegen verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur.

'We hebben er geen grote bezwaren meer tegen', zei een woordvoerster dinsdag na een bericht hierover in De Telegraaf. Volgens VVN vinden op 130-kilometerwegen niet vaker ongevallen plaats dan op wegen waar 120 de limiet is.

Precies vijf jaar geleden was de Afsluitdijk (A7) de eerste weg waar de snelheid naar 130 kilometer per uur ging. Nu geldt die maximumsnelheid op meer dan de helft (61 procent) van de Nederlandse snelwegen. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu wil dat uiteindelijk op driekwart van de snelwegen (77 procent) 130 kilometer per uur gereden mag worden.

Verbeterpunt

'Of je nou 120 of 130 rijdt, je bent niet veel eerder op je bestemming', relativeert de woordvoerster de discussie over verhoging van de snelheid op snelwegen. Dat er vaak grote onduidelijkheid is over hoe hard je op bepaalde delen van de snelweg mag rijden is volgens haar nog wel een verbeterpunt. De organisatie focust zich verder vooral op de verkeersveiligheid op 80-kilometerwegen en in de bebouwde kom.

Op de website van VVN was dinsdagochtend nog het oude standpunt te lezen dat de organisatie jarenlang in heeft genomen. 'De verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/uur op snelwegen is vanuit verkeersveiligheidsoogpunt ongewenst.'

Bron: ANP