background branding

Op meer trajecten vanaf vrijdag 130 km rijden

snelheid_130_traject800.jpg

Automobilisten kunnen vanaf vrijdag 5 februari nog eens op negentien trajecten maximaal 130 kilometer per uur rijden. Het gaat onder meer om delen op de A1, A27, A28, en A58.

Dat heeft verkeersminister Melanie Schultz donderdag bekendgemaakt. Met deze verhoging mag vanaf dan op 61 procent van de snelwegen 130 gereden worden. Rijkswaterstaat zal op de betreffende trajecten vrijdag eerst de borden vervangen. Pas op het moment dat de verkeersborden zijn aangepast, geldt de nieuwe maximumsnelheid.

'Mooie stap in snelhedenbeleid'

'Met deze uitbreiding van de 130-kilometerwegen zetten we een mooie volgende stap in ons snelhedenbeleid. We streven er naar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km kunnen rijden. Voor de automobilist wordt de maximum snelheid op snelwegen daarmee steeds eenduidiger', stelt Schultz.

Boetefuik gaat verdwijnen

Verder gaat in mei op de A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen de maximum snelheid omhoog naar 130 km in de avond en nacht. Voorheen leverde de trajectcontrole bij Vinkeveen de staatskas de afgelopen jaren tientallen miljoenen op schrijft De Telegraaf donderdag, omdat veel verkeersdeelnemers niet doorhadden dat daar een limiet van 100 kilometer per uur geldt.

Op het hele traject tussen Amsterdam en Utrecht is dan vanaf mei tussen 19 uur en 6 uur maximaal 130 toegestaan. Op de A12 tussen Duiven en de Duitse grens wordt de maximum snelheid in mei permanent 130 km/h. Het ontwerp-verkeersbesluit voor de A2 en A12 wordt op 18 februari gepubliceerd.

De verhoging van de snelheid naar 130 kilometer per uur kan volgens RIVM en TNO echter een gevaar voor de luchtkwaliteit gaan vormen.

Bron: ANP