background branding

Waar is koffiedik goed voor? Acht manieren voor hergebruik

01122021Koffiedrab.jpg

Veel mensen starten hun dag met een bakkie. Het is dan ook niet gek dat koffie één van de meest gedronken dranken ter wereld is. Na het zetten van een verse pot, wordt de drab vaak weggegooid. Dat geeft stof (of drab) tot nadenken. Kun je het koffiedik niet hergebruiken? Nou, dat kan zeker!

Radar zet acht manieren voor het hergebruiken van jouw koffiedrab op een rij. En even voor de goede orde: ook de drab die afkomstig is van gemalen koffie of dat uit een koffiepad kan worden hergebruikt. 

Het bruin voor in je tuin

Stikstof, kalium en fosfor: er zitten allerlei stoffen in de prut die goed zijn voor je planten. Dit maakt je koffiedik geschikt om mee te bemesten. Meng de inhoud van een volle filter met potgrond en je (moes)tuin zal je dankbaar zijn. (Overigens maakt dit de grond iets zuurder, wat niet elke plant fijn vindt.)

Als je net je tuin onder handen hebt genomen, is er niks zo irritant als gravende katten die al je werk weer verpesten. Katten schijnen een hekel te hebben aan koffiegeur. Slakken trouwens ook. Koffiedik is dus perfect als natuurlijk afweermiddel. Gooi het hier en daar tussen je planten en de dieren zullen op afstand blijven. 

Toepassingen voor in huis

De sterke geur van koffieprut verslaat vrijwel alle andere geuren. Heb je een sterk riekende kaas of een gesneden ui in je koelkast en vind je die geur niet te harden? Zet dan een schaaltje met de prut in de koelkast en de geur wordt geneutraliseerd. Let wel: je koelkast kan je aan een Starbucks doen denken. 

Oliën, vetten, etensresten en ga zo maar door, ze komen ongewild in de afvoer van je gootsteen terecht. Om te voorkomen dat je leiding verstopt raken, kun je af en toe wat koffiedik door de gootsteen spoelen om te ontstoppen. Doe dit alleen niet te vaak, want dat is niet goed voor je riolering. 

De drab heeft ook een schurende en reinigende werking. Hardnekkig vuil, bijvoorbeeld op aangekoekte pannen, kun je ermee op een milieuvriendelijke wijze schoonmaken. Smeer een of twee eetlepels koffiedik op je schuurspons en boenen maar. 

Verzorgende werking

Koffieprut heeft ook goede verzorgende eigenschappen. Koffie wordt niet voor niets ‘het zwarte goud’ genoemd. De korrels kunnen dode huidcellen verwijderen, wat koffie geschikt maakt voor het maken van een scrub. Vul een pot voor een kwart met suiker en een kwart met de prut. Voeg al roerend een flinke plens olie naar keuze toe totdat het mengsel smeerbaar is. Geniet van een gladde huid. 

Ook je hoofdhuid is dol op deze scrub. Hiervoor hoef je zelf geen mengsel te maken zoals hierboven beschreven staat. Voeg het koffiedik toe aan je shampoo en het zal de doorbloeding op je hoofd stimuleren. Maar doe dit alleen bij donker haar! Blond haar zal er donkerder van worden. 

En zoals de drab nare geurtjes uit je koelkast kan neutraliseren, kan dat het ook doen bij je handen. Ruiken je handen nadat je ze drie keer hebt gewassen nog steeds naar knoflook? Was ze met wat water en koffiedik en je probleem is verholpen. 

Bewaar het koffiedik niet te lang! Spaar het niet op, als het te oud is of als je het in een afgesloten bak bewaart, dan kan het gaan schimmelen. Hergebruik het daarom zo snel mogelijk. 

Bron: Mixua / Gewoon Lekker Groen / Cleanipedia