Waar moet je op letten als je wil doorwerken na je pensioen?

Meer Nederlanders werken na hun pensioen door, omdat ze hun inkomen willen aanvullen, of omdat ze een bijdrage willen blijven leveren aan de maatschappij. Waar moet je rekening mee houden als je na je pensioen wil doorwerken?

Nederlanders gaan steeds later met pensioen. Dat komt aan de ene kant door de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd, maar ook omdat Nederlanders uit zichzelf na hun pensioen blijven doorwerken, al dan niet in deeltijd. Als je van je baan houdt, waarom zou je er dan ineens mee stoppen? De 'Wet werken na de AOW-gerechtige leeftijd' trad in 2015 in werking en stimuleert doorwerken. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zegt dat vooral bij veelgevraagde beroepen het zeer kan lonen om door te werken. 'Op dit moment zijn er ook tekorten, ouderen hebben dan ook meer kans.'

Kijk nog even goed naar je arbeidscontract

Meestal staat er in je arbeidsovereenkomst of CAO dat je contract automatisch wordt beëindigd als je met pensioen gaat. Natuurlijk kan je met je werkgever om de tafel gaan om door te werken. Als er niks opgenomen is in je contract of CAO, dan mag je er vanuit gaan dat je contract gewoon doorloopt en je dus kan doorwerken, mocht je dat willen. De werkgever moet dan wel bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen als hij je wil ontslaan. Verhulp zegt dat het voor zzp'ers niet uitmaakt. Zij kunnen altijd doorwerken.

Niet meer verzekerd na pensioen

Alle werknemersverzekeringen komen te vervallen als je besluit na je pensioen door te werken. Dit zijn premies die je normaliter betaalt voor de Ziektewet, AOW, WIA en WAO. Volgens de wet is het zo dat je door je AOW-uitkering, voorzien bent van een inkomen. Stel: je wordt ziek. Dan ben je niet verzekerd. Je krijgt nog wel doorbetaald door je werkgever, maar dat is korter (drie maanden) dan een werknemer die nog niet gepensioneerd is. Voor werkgevers hebben pensionado's dus financiële voordelen, omdat die premies niet betaald hoeven te worden, aldus Verhulp.

Je blijft loonbelasting betalen

Financieel gezien kan het lucratief zijn om door te werken na de pensioengerechtigde leeftijd. Zo vul je je AOW-uitkering aan en blijf je actief. Let op: je moet nog wel loonbelasting afdragen, ook als zzp'er. Pensionado's houden netto meer over van hetzelfde bruto-inkomen, omdat ze in een lager belastingtarief vallen.

Hoeveel je 'bijverdient' maakt voor de hoogte van je AOW-uitkering niet uit. Ook als je een aanvullend pensioen bij een werkgever hebt opgebouwd zijn er geen gevolgen voor de hoogte van je AOW.