Waar zijn de vriendschapsvoorstellen van Facebook op gebaseerd?
Op Facebook krijg je niet alleen vriendschapsverzoeken van mensen die jou graag toe willen voegen, het platform doet zelf ook voorstellen van ‘mensen die je misschien kent’. En over deze voorstellen ontving Radar vragen. Want hoe kan het dat je iemand die je kort op straat hebt gesproken ineens voorgesteld krijgt op Facebook? En waar zijn die voorstellen eigenlijk op gebaseerd?
‘Hoe kan dit?’
“Ik krijg vriendschapsvoorstellen van mensen waarvan Facebook normaal gesproken niet kan weten dat ik die persoon ken”, luidt het bericht dat Radar ontving.
“Zo trof ik laatst bijvoorbeeld iemand in een winkel en werd diegene een week later werd voorgesteld als iemand die ik misschien ken. Hoe kan dit? Kan Facebook via onze telefoons zien dat we even samen gepraat hebben?”
Vrienden van vrienden
Radar duikt in de gebruikersvoorwaarden van Facebook en vindt al snel waar de ‘mensen die je misschien kent’ op gebaseerd kunnen zijn.
Zo kunnen jullie gemeenschappelijke vrienden hebben, een gemeenschappelijk netwerk (zoals je woonplaats, school of werkgever) hebben, in dezelfde Facebookgroep zitten, getagd zijn in dezelfde foto of hetzelfde bericht en kan het gebaseerd zijn op de contacten die je hebt geüpload.
Het kunnen dus vrienden van vrienden zijn of mensen die in dezelfde stad of hetzelfde dorp wonen. Ook stelt Facebook personen met gemeenschappelijke interesses voor.
Welke gegevens gebruikt Facebook?
Facebook gebruikt de volgende gegevens om jou vriendschapsvoorstellen te doen:
- Je profielgegevens en netwerken.
- Je vrienden.
- Je Facebook-activiteit zoals lid worden van een groep of getagd worden in een bericht.
- Contacten die jij hebt geüpload naar Facebook of Facebook Messenger.
- Contacten die iemand anders upload naar Facebook of Facebook Messenger. Als iemand jouw nummer uploadt, kun jij diegene namelijk ook als suggestie krijgen.
Zo kun je dit beperken
Je kunt de gegevens die Facebook gebruikt voor ‘mensen die je misschien kent’ op verschillende manieren beheren. Zo kun je de privacyinstellingen van je vriendenlijst wijzigen van openbaar naar alleen jouw vrienden of alleen jij.
Ook kun je degenen die jou vriendschapsverzoeken kunnen sturen beperken tot vrienden van vrienden. Andere mensen krijg je dan ook niet voorgesteld.
Daarnaast kun je de contacten die je hebt geüpload beheren en beheren aan wie Facebook je profiel kan voorstellen op basis van je telefoonnummer of e-mailadres. Dit kun je beperken tot vrienden van vrienden, vrienden of niemand.