Waarom consumenten dropshipping-producten blijven kopen

Dropshipping

Consumenten kopen nog steeds regelmatig dropshipping-producten, ondanks de risico’s die bij de meeste mensen bekend zijn. Veel dropshippers houden zich niet aan de wettelijke regels, wat kan leiden tot problemen voor klanten, zoals producten van lage kwaliteit die snel kapot gaan of niet voldoen aan de verwachtingen. Waarom blijven mensen dan toch in deze trucs trappen? 

Hoe werkt dropshipping?

Webshops maken gebruik van dropshipping wanneer verkopers producten aanbieden die zij zelf niet op voorraad hebben. In plaats daarvan sturen ze de bestellingen van klanten door naar een leverancier in het buitenland – vaak in China. Vanuit daar worden de producten vervolgens rechtstreeks naar de klant verzonden. Dit duurt vaak enkele weken. 

Kopen bij een dropshipper kan nadelige gevolgen hebben. Ze beloven veel, maar klanten kampen soms met lange levertijden, slechte productkwaliteit, hoge retourkosten en kunnen soms maar moeilijk contact krijgen met de verkoper. 

Het beoordelen van webshops versus fysieke winkels

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels is het voor de meeste mensen lastig om een reguliere webshop met eigen voorraad te onderscheiden van een dropshipping webshop. "Het is moeilijk te beoordelen wat wel en geen dropshipping webshop is. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk: met een fris, modern design en allerlei AI-tools oogt een webshop al snel professioneel. Je verzint een paar keurmerken, plaatst wat logo’s, en zo heb je in korte tijd een nette webshop."

Hij vergelijkt het met een fysieke winkel: “Stel, je loopt door een winkelstraat en je gaat een winkel binnen. Dan kun je meestal goed inschatten hoe betrouwbaar die winkel overkomt en hoeveel vertrouwen je hebt in de verkoper en het product dat je daar koopt. Online is dat voor mensen veel lastiger te beoordelen, omdat je het fysieke gedrag niet één op één kunt vertalen naar een online omgeving.” Wessels vindt dan ook dat de consument in dit opzicht vaak in het duister tast.

Wil je meer lezen over hoe je een dropshipper herkent? Lees dan onderstaand artikel en bekijk de video:

Mensen hebben online een doel

Naast het feit dat het beoordelen van webshops ingewikkeld kan zijn, legt Wessels uit dat mensen die online iets willen kopen vaak een duidelijk doel voor ogen hebben: ze willen een specifiek product aanschaffen. “Er is vaak een doel om iets voor elkaar te krijgen. Op het moment dat mensen dat doel hebben vastgesteld, begint hun brein zich als het ware daarop in te stellen,” zegt hij.

Hij legt uit dat dit komt doordat het brein actief op zoek gaat naar signalen die bevestigen dat het een goed idee is om over te gaan tot aankoop. “Een website met een goed design en sterke productfoto’s is zo’n eerste signaal dat je hier je doel kunt verwezenlijken.”

Betrouwbare bedrijven zorgen voor vertrouwen

Na dit eerste signaal adverteren diezelfde dropshippers op platformen als Google, Facebook en Instagram. Volgens Wessels zijn dit over het algemeen betrouwbare kanalen, wat vertrouwen wekt bij consumenten die overwegen bij zo’n webshop te bestellen. “Door advertenties van een webshop tegen te komen wordt er een tweede signaal afgegeven: dit zou weleens een goede website kunnen zijn.”

Vervolgens kun je op deze webshops vaak eenvoudig betalen met iDEAL of PayPal, legt Wessels uit. Hij benadrukt dat dit betrouwbare betaalmethoden zijn, waardoor mensen een derde signaal ontvangen dat de webshop in orde is. 

Meer lezen over het verdwijnen van iDEAL? Bekijk het artikel hieronder:

Dit vertrouwen is vaak misplaatst: ‘’Na al die signalen denken mensen niet meer dat er iets mis kan gaan. Terwijl de recensies nep kunnen zijn, de foto’s en keurmerken niet kloppen, en betrouwbare bedrijven juist worden ingezet om vertrouwen te wekken.”

Wessels benadrukt dat het telkens om kleine signalen gaat, die op zichzelf niet genoeg zijn om te geloven dat een webshop betrouwbaar is. 

“Maar alles bij elkaar bevestigt steeds opnieuw het gevoel dat het wel een goede webshop zou kunnen zijn. Dus denken mensen: laat ik maar doorgaan.”

Op welke manier kunnen mensen hier tegen beschermd worden?

Volgens Wessels ligt een deel van de oplossing in voorlichting. “Het is belangrijk dat mensen begrijpen hoe dit soort constructies werken en waaraan je de betrouwbaarheid van een webshop wel of niet kunt herkennen.”

Daarnaast ziet hij ook verantwoordelijkheid bij grote partijen als Google, Facebook, Instagram, iDEAL en PayPal. “Zij verbinden hun naam aan allerlei webshops, ook aan malafide dropshippers. Daarmee wekken ze vertrouwen bij consumenten, terwijl ze in feite hun merk uitlenen aan onbetrouwbare partijen.”

Wessels pleit ervoor dat deze platforms kritischer worden in hun samenwerkingen. “Ze zouden een grotere rol moeten spelen en meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Zo wordt het moeilijker om hun merk te koppelen aan valse webshops en worden consumenten beter beschermd.’’