background branding

Waarom de een sneller grijs wordt dan de ander. En kun je hier iets aan doen?

vrouw grijze haren site.jpg

We vinden het zo normaal dat we eigenlijk niet eens stilstaan bij de reden waarom het gebeurt: vroeg of laat krijgen we allemaal grijze haren. Of worden we kaal. Maar is het wel zo dat grijs worden onvermijdelijk is of kun je nog iets veranderen aan het moment waarop je haar van kleur verandert?

De reden waarom we grijze haren krijgen is eigenlijk heel simpel. In je haarzakjes wordt melanine, ofwel pigment, aangemaakt, dat de kleur van je haren bepaalt. Naarmate je ouder wordt, maken je haarzakjes hier echter steeds minder van aan. 

Dit komt omdat melanocyten worden afgebroken; een bepaald type huidcellen dat in de haarzakjes voorkomt. Deze afbraak zorgt er als het ware voor dat de hoeveelheid pigment in je haarzakjes steeds minder wordt, waardoor uiteindelijk de kleur uit je haren verdwijnt. 

Redenen waarom je haar verkleurt

Dat je uiteindelijk grijze haren krijgt staat dus vast, maar naast de verstrijkende jaren blijken er ook nog andere factoren te zijn die invloed uitoefenen op je haarkleur. En enkele van hen kun je wel zelf beïnvloeden.

1. Genen
Een van de belangrijkste factoren die bepalen of je vroeg grijs wordt is echter (nog) niet te beïnvloeden: dit zijn namelijk de genen, vertelt ook dermatoloog Rick Waalboer-Spuij. Dus waren je ouders en grootouders ook al op vroege leeftijd grijs, dan is de kans enorm groot dat je hier niet meer aan ontkomt. 

2. Roken
Maar hoewel genen een grote rol spelen, kan ook je levensstijl invloed hebben op het moment dat je eerste grijze haren doorkomen. En hier kun je wel zelf iets aan doen, zoals het stoppen met roken. 

Dermatoloog Waalboer-Spuij: ‘Roken, maar ook veel andere factoren, veroorzaken oxidatieve celschade die snelle veroudering veroorzaken. Dat leidt er ook toe dat pigment in de haarzakjes sneller opraakt.’ 

Je grijze haren worden hierdoor dus sneller zichtbaar. Maar ook rokers die al grijs zijn kunnen problemen ervaren. Dit haar kan namelijk op den duur gelig worden, door de nicotine en andere chemische stoffen die door het roken worden opgenomen. En niet alleen het hoofdhaar, maar ook baarden en snorren kunnen hierdoor worden aangetast. 

3. Stress
De uitspraak dat iemand of iets je grijze haren bezorgt is niet zomaar ontstaan. Wanneer iemand stress ervaart, spelen namelijk ook allerlei bij-effecten een rol zoals minder slaap en ongezond eten. Gelukkig zijn dit wel factoren die je gemakkelijk zelf aan kunt passen. 

Arts Hans van Montfort licht nog toe hoe het exact werkt: ‘Stress kan er namelijk daadwerkelijk voor zorgen dat er ontstekingen ontstaan in die haarzakjes die voor het pigment zorgen.’ Door deze ontstekingen kunnen melanocyten afsterven, en raakt je voorraad dus als het ware eerder op. 

4. Vitaminetekort
Een andere oorzaak van je grijze haren en soms ook een gevolg van het ervaren van stress is een gebrek aan vitamines. Met name een tekort aan vitamine B12 en ijzer kan van invloed zijn op de komst van grijze haren. Voor vegetariërs en vegans is het dus extra goed opletten, maar ook deze oorzaak is goed aan te pakken door gezond en gevarieerd te eten. 

5. Medische aandoeningen
Zo zijn er dus wat dingen die je zelf kunt doen om de verkleuring van je haren tegen te gaan, maar genen en levensstijl zijn niet altijd de oorzaak. Zo kan een medische aandoening, zoals een schildklierafwijking, ook grijze haren veroorzaken. De schildklierfunctie heeft namelijk invloed op de hormoonhuishouding.

Dermatoloog Waalboer-Spuij spreekt bovendien over Vitiligo: ‘Dit is een pigmentziekte waarbij het immuunsysteem te actief wordt en de pigmentcellen aangevallen worden, soms ook op de hoofdhuid. Dan wordt haar vaak pluksgewijs heel wit, vaak nog witter dan bij mensen die natuurlijk grijs worden.’ 

Ontstressen voor minder grijze haren

Dat jij dus sneller grijze haren krijgt dan je partner of buurman kan aan verschillende dingen liggen. Wanneer je er echter een gezonde levensstijl op nahoudt, genoeg vitamines inneemt, niet rookt en zo min mogelijk stresst, zou je de grijze haren zomaar met wat jaartjes uit kunnen stellen. 

Bron: Nu.nl