Waarom heb ik last van mijn verstandskies en wat kan ik ertegen doen?

9juniverstandskies.jpg

Al een paar weken voelt je mond gevoelig aan, maar je komt er niet achter waar het nu aan ligt. Opeens voel je een scherp puntje. In eerste instantie lijkt het een bultje, maar het puntje gaat maar niet weg en wordt steeds groter. Het blijkt om een kies te gaan! Heb jij ook last (gehad) van je verstandskiezen? Radar vertelt je waar dit door kan komen en wat je ertegen kunt doen. 

Dit artikel is bedoeld om de algemene kennis over de gezondheid te verspreiden en is geen vervanging van een professionele mening of medische diagnose. Neem in het geval van gezondheidsproblemen altijd contact op met jouw behandelend (tand)arts.

Waarom doet een verstandskies pijn?

Een verstandskies doet vaak pijn omdat de kies doorkomt. Dit kan pijnlijk aanvoelen en voor klachten zorgen, zeker als het ook ontstoken raakt. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de kies niet helemaal of scheef doorbreekt. Hierdoor kan de kies niet goed schoongehouden worden, wat ook weer risico geeft voor een ontsteking. Dit is een reële optie: de kies zit tenslotte achterin de mond en is moeilijker te bereiken met de tandenborstel. 

De kies kan daarnaast ook een gaatje hebben of het tandvlees rond de verstandskies kan niet in orde zijn. Ook kan tandbederf optreden. Er zijn nog twee andere mogelijke oorzaken, maar deze komen niet vaak voor: een cyste of een tumor in het kaakbot. 

Wat kan ik zelf tegen kiespijn doen bij mijn verstandskies?

Het verstandigste is altijd om de kiespijn bij de tandarts neer te leggen en naar de oorzaak op zoek te gaan, maar mocht je dringend ergens naartoe moeten of heb je geen tijd voor de tandarts? Dan kun je ook nog andere dingen doen. Als eerste: reinig je tanden en kiezen. Op korte termijn heb je hier niet veel aan, maar in de toekomst zul je blij zijn met je vooruitziende zelf. 

Je kunt je mond spoelen met chloorhexidine. Hierdoor worden bacteriën gedood en het verlicht de pijn. Als het gebied rond je verstandskies ook gezwollen is, kan deze spoeling ook uitkomst bieden. Voor gebruik raden we je aan de bijsluiter te lezen. Om de pijn te verlichten, kun je ook een ibuprofen slikken. Ook hiervoor geldt: lees de bijsluiter voor gebruik. 

Schroom niet om naar de tandarts te gaan

Heb je echt veel pijn? Laat dan alles uit je handen vallen en bezoek de tandarts. Op dat moment is dat het enige wat je kies nodig heeft. 

Krijgt iedereen verstandskiezen?

Bij 25 procent van de mensen ontbreekt één verstandskies en 4 procent heeft helemaal geen verstandskiezen, maar bij de rest zijn de verstandskiezen aanwezig. De kies breekt over het algemeen door wanneer iemand tussen de 18 en 24 jaar is, maar dit verschilt per persoon. Vaak heeft de onderverstandskies meer moeite met doorbreken, wat ook meer klachten kan veroorzaken. 

Wat is de functie van een verstandskies?

Een verstandskies heeft in principe dezelfde functie als een normale kies: om voedsel beter te vermalen en te verteren. Eerder werd vooral de kaak gebruikt om te eten en was de verstandskies nodig, maar door de huidige voedingsgewoonten hoeven we minder te kauwen en daardoor voelt de verstandskies minder aandrang om door te breken.

Bron: Tandarts.nl / Gezondheidsplein / Sunstargum