Waarom is eten op festivals zo duur?
Lekker in de zon op het festival, een drankje in de hand, wat een zalige manier om de dag door te brengen. Maar op een gegeven moment begint je maag te knorren. Bij een van de foodtrucks zie je burgers klaargemaakt worden. De prijs? 3 muntjes, of iets van 11 euro. Je hebt voor het festivalticket al flink in de buidel getast, dus waarom betaal je dan weer zoveel voor het eten?
Betalen met muntjes
Op festivals wordt gewerkt met een muntjessysteem. Als je een consumptie of iets anders van waarde wilt halen, koop je eerst muntjes om mee te betalen. De prijs van muntjes verschilt per festival, maar lag in de meeste gevallen in 2024 rond de 3,50 euro. Die prijs is de afgelopen jaren flink toegenomen. En als muntjes duurder worden, stijgen de kosten van alle consumpties op het festival.
Hoge kosten bij de catering
Hoe vertaalt dat naar het eten? Lotte Smits, woordvoerder van Pinkpop, spreekt tegen het AD over een aantal aanwijsbare oorzaken.
- De basiskosten voor de catering zijn al hoog. Elke stap in het proces is meer gaan kosten. Het is duurder om te huren en op te bouwen, ingrediënten in te kopen, personeel te betalen, enzovoort.
- De prijs is afhankelijk van het product dat wordt verkocht. Kost het veel tijd om klaar te maken, of is het een luxeproduct? Hoe groot is de portie? Kunnen het product of de ingrediënten worden bewaard of moet alles aan het eind van de dag worden weggegooid?
- Volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) speelt ook mee dat er op- en afgebouwd moet worden. “Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.” Bij een gewoon restaurant worden die kosten gespreid.
Opeenstapeling van prijsstijgingen
Naast cateraars lopen festivalorganisaties zelf ook tegen steeds hogere kosten aan. Dirk Mulder, retailspecialist bij ING, legt aan het AD uit dat de festivalganger uiteindelijk voor deze kosten opdraait.
”De organisatie van het festival ziet de kosten stijgen, dus gaat de huur voor de cateraars en foodtrucks omhoog. Die cateraars moeten dat doorberekenen en zien tegelijkertijd ook hun eigen kosten stijgen.”
Door de stijgingen van prijzen in verschillende stappen van het proces, betaal jij als festivalganger dus de dubbele rekening.
Inflatie in de horeca
Het probleem van hoge kosten voor ingrediënten, personeel en andere zaken, is niet alleen voelbaar op de festivals. In de hele horecasector stijgen de prijzen gigantisch. Dat bevestigt Dirk Mulder: “De prijzen in de horeca zijn enorm opgedreven, om dezelfde redenen als bij festivals. Dat komt door de stijging van salarissen van personeel, van de huur en van de energieprijzen. Inflatie speelt ook een belangrijke rol.”
Eten op een festival
Als je meerdere dagen naar een festival gaat, eet je (meestal) niet alleen op het festivalterrein. Ook neemt men vaak zelf eten mee voor op de camping. Op die manier kun je besparen op hoeveel je uitgeeft aan eten op een festival. Maar een heerlijke versnapering van een van de foodtrucks is eigenlijk onderdeel van het festivalweekend.
Als je toch wat muntjes afstaat voor een lekkere snack, weet je dus dat je veel meer betaalt dan normaal. Je betaalt zowel het festival en de cateraar. En je betaalt natuurlijk jezelf voor een leuke dag op het festival. Het eten kost een boel, dus kun je er maar beter van genieten.