Waarom is glühwein goedkoper dan gewone wijn?

Glühwein

Glühwein wordt gemaakt van rode of witte wijn met kaneel, kruidnagel, steranijs, sinaasappelschillen en suiker of honing. Ondanks al deze ingrediënten is het de goedkoopste fles wijn in het schap. Hoe kan dat? Radar zoekt het uit.

Glühwein goedkoper dan normale wijn

Voor 2,49 euro kun je al een fles van 0,75 liter glühwein kopen bij de Albert Heijn. De goedkoopste fles rode wijn in deze supermarkt is 2,99 euro voor 0,75 liter. Ook bij Jumbo is een fles glühwein van 1 liter (3,15 euro) goedkoper dan de goedkoopste fles rode wijn (3,99 euro per liter). Hoe kan dit als glühwein meer ingrediënten bevat?

Glühwein wordt van hele goedkope wijn gemaakt

Dat glühwein goedkoper is dan een fles gewone rode of witte wijn komt simpelweg doordat er hele goedkope wijn voor gebruikt wordt. Dat vertelt een woordvoerder van het Nederlands Gilde van Sommeliers. 

Industrieel geproduceerde glühwein wordt namelijk gemaakt van zogenaamde bulkwijn. Dit is wijn die massaal geproduceerd wordt en daarom heel goedkoop ingekocht kan worden. Aangezien deze wijn vaak van lagere kwaliteit is, wordt hij niet vaak als gewone wijn verkocht. 

Met kruiden maskeer je de slechte smaak

Dat glühwein uit de supermarkt alsnog best lekker is, komt volgens de woordvoerder van het Nederlands Gilde van Sommeliers doordat het gearomatiseerd wordt. “Als je een matige kwaliteit wijn gebruikt en er er allemaal kruiden tegenaan gooit, is het alsnog prima te drinken.” 

Glühwein lekkerder als je hem zelf maakt

Toch kun je glühwein volgens de woordvoerder beter zelf maken. “Als je een mooie wijn en lekkere kruiden gebruikt, proef je echt het verschil met kant en klare glühwein.” 

Radar heeft bijvoorbeeld een recept waarmee je zelf lekkere glühwein maakt. 

Glühwein gemorst? Zo verwijder je vlekken

Is er glühwein op je kleding of bank gevallen? Geen zorgen. Er is een eenvoudige truc waarmee je alles weer schoon krijgt. 

Meer over