Waarom is het soms zo moeilijk om een nieuwe glazenwasser te krijgen?

Glazen Wassen

Heb je als consument de vrijheid om je eigen glazenwasser te kiezen? Niet overal, blijkt uit onderzoek van Radar. Glazenwassers claimen bepaalde wijken. Elke andere glazenwasser wordt met, soms gepaard met forse bedreigingen of intimidatie, de wijk uitgejaagd. 

Speelt al jaren

Het probleem speelt al jaren. Al in 2007 maakte Radar deze reportage over de situatie in glazenwassersland. De redactie kreeg geluiden dat de situatie niet is veranderd, en nam daarom de proef wederom op de som.

Radar gaat aan de slag als glazenwasser

Samen met een cameraploeg gingen we naar een wijk in Heemskerk. Onze verslaggever deed zich voor als glazenwasser die op zoek was naar nieuwe klanten. Vrij snel wordt hij door twee glazenwassers aangesproken dat zij hier de dienst uitmaken en dat ze contracten van twee jaar hebben afgesloten met de klanten. Ook seint één van de glazenwassers naar de klant dat ze niet met ons moet gaan praten. 

Navraag bij de buurtbewoners leert dat er helemaal nooit contracten zijn getekend met desbetreffende glazenwassers.

Vergunningplicht Zaandam

Maar niet alleen in Heemskerk speelt het. Er zijn meldingen uit Rotterdam, Vaassen, Utrecht en Zaandam.

Die laatste heeft daarom sinds 1 juli een vergunningplicht ingesteld. Zaanstad is daarmee de eerste gemeente die de schimmige praktijken in de glazenwasserswereld probeert aan te pakken. Burgemeester Jan Hamming hoopt zo malafide glazenwassers eruit te filteren. 

Daar ligt ook een rol voor de consument: ”Zaanstad kent heel veel glazenwassers. Er zijn er genoeg die op een bonafide manier hun geld willen verdienen. Maar er  is ook een groep malafide maffia-achtige praktijken. Figuren die misbruik maken van het feit dat ze hun goddelijke gang kunnen gaan. En daar moet een eind aan maken. We moeten echt een grens trekken. We moeten weer een streep trekken van wat is goed en wat is fout”, aldus de burgemeester. 

“Glazenwassers moeten een vergunning aanvragen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze op een nette manier hun werk doen en op een nette manier hun geld verdienen. En als ze dat doen, dan krijgen ze netjes een vergunning. En daarmee hopen we ook dat we de de rotte appels, dat we die er weer uithalen en dat we die ook hard kunnen aanpakken.” 

Betaal via een bankrekening

Hamming wijst er ook op dat de consument een rol kan spelen in het tegengaan van malafide praktijken: ”In Zaanstad kunnen de mensen nu vragen of de glazenwasser een vergunning heeft en die kan laten zien." 

“Wat alle consumenten kunnen doen, is aangeven dat je wil betalen via een bankrekening. Want wat er nu gebeurt is dat het allemaal contant wordt afgerekend. Dat raakt in het zwarte circuit. Dat leidt tot witwassen en daar willen we van af, want dat leidt juist tot de illegale praktijken.”