Waarom je geen sloophout in je haard of vuurkorf moet verbranden

Vuur Stoken

Een vuurtje in de open haard of een knisperende vuurkorf in de tuin vinden we heerlijk. De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om stoken, omdat er schadelijke stoffen vrijkomen bij houtrook. Maar welk hout je in het vuur gooit, maakt een groot verschil voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Vooral sloophout - hout van oude meubels, bouwafval of bepaalde pallets - is een no-go.

Radar ontving meerdere berichten van mensen die klagen over houtrook. Of het nu de buren zijn of anderen uit de buurt, mensen maken zich zorgen over het verbranden van sloophout. Er komen namelijk schadelijke stoffen vrij.

Invloed op luchtkwaliteit

Een paar latjes sloophout of oude schuttingpalen lijken een goedkope en handige brandstof. Maar zelfs als je ‘gewoon’ brandhout verbrandt, heeft dat al impact op de luchtkwaliteit in huis. Bij het stoken van hout komt fijnstof vrij, wat slecht is voor je longen en voor irritatie zorgt bij mensen met ademhalingsproblemen.

Slecht gedroogd of behandeld hout geeft extra veel rook en schadelijke stoffen af. En omdat rook zich verspreidt, krijgen ook je buren daar iets van mee.

Bewerkt met schadelijke stoffen

Sloophout komt vaak uit oude gebouwen of meubels en bevat meer dan alleen hout. Het is vaak gelakt, geverfd of behandeld met impregneermiddelen. Bij verbranding van bewerkt hout komen schadelijke stoffen vrij: zware metalen, formaldehyde en dioxines.

Die adem je in of dwarrelen als fijnstof neer in je huis en tuin. Bovendien blijft de geur van verbrande verf of lak vaak lang hangen. Slecht voor jou, en slecht voor je buren. 

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is bewerkt met chemische stoffen die ervoor zorgen dat het beschermd is tegen insecten, rot en het weer. Denk aan tuinpalen, schuttingen of sommige pallets. Handig voor je schutting, maar als je dit in je haard gooit komen alle stoffen vrij in de lucht.

Denk aan metalen als koper, chroom en arseen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Dit soort hout hoort dus niet in je haard of vuurkorf. Je kunt het weggooien bij de milieustraat. In sommige gemeenten kun je grote stukken laten ophalen als grofvuil.

Wat mag je dan wél stoken?

Wil jij toch genieten van een knapperend houtvuurtje? Zorg dat je dan alleen schoon, droog en onbehandeld hout brandt. Essenhout, beukenhout en eikenhout zijn prima keuzes. Ook houtbriketten zonder toevoegingen zijn een goed alternatief.

Wees je dan bewust waar de rook heen gaat en houd rekening met je buren. Als je écht verantwoord wilt stoken, is helemaal geen hout stoken de beste optie voor schone lucht in je huis. 

Bronnen:

Meer over