Waarom je steeds meer lippenbalsem lijkt nodig te hebben

Lippenbalsem

Bijna iedereen smeert weleens lippenbalsem tegen droge lippen. Maar voor sommige mensen is het smeren een dagelijks ritueel geworden — meerdere keren per dag, alsof ze niet zonder kunnen. Kun je eigenlijk verslaafd raken aan lippenbalsem? En hoe komt het dat je lippen steeds om een nieuwe laag lijken te vragen?

De oorzaak van het gebruik 

Over het algemeen gebruiken mensen lippenbalsem om droge, schrale of gebarsten lippen te verzachten. Lippenbalsem vormt een laagje over de huid, waardoor vochtverlies wordt tegengegaan.

"Allereerst is het belangrijk om bij klachten over je lippen te achterhalen waardoor je die droge of schrale huid hebt," vertelt David Njoo, dermatoloog bij David Njoo Skin & Laser Clinics. Hij benadrukt dat het essentieel is om de oorzaak te achterhalen: heb je te maken met een irritatie, een allergie of in sommige gevallen zelfs met eczeem?

"De mond krijgt veel te verduren door voeding en dranken. Denk bijvoorbeeld ook aan tandpasta. Al deze producten kunnen je lippen irriteren. Door te achterhalen waar je klachten vandaan komen, kun je bepalen welke verzorging je lippen nodig hebben."

Worden je lippen droger door vaker lippenbalsem te gebruiken?

Na het vaststellen van de oorzaak is het belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de lippenbalsem die je gebruikt. Volgens Njoo kunnen bepaalde ingrediënten in lippenbalsem juist voor irritatie zorgen. "Sommige soorten lippenbalsem kunnen je lippen juist droger maken, waardoor je vaker gaat smeren."

Ook onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee ziet dat sommige lippenbalsems meer kwaad dan goed doen: "Let goed op lippenbalsems met ingrediënten als parfum, menthol, eucalyptus, kamfer en essentiële oliën — eigenlijk alle producten met een geurtje of smaakje." Ze benadrukt dat deze stoffen de lippen kunnen beschadigen, wat leidt tot meer vochtverlies en dus nog drogere lippen.

Daarnaast raadt Ultee het gebruik van ‘lip plumpers’ af: "Ze geven vollere lippen doordat ze de huid irriteren en zo zwelling veroorzaken. Daar zul je helaas later voor moeten boeten.’’

Juist wanneer je een verkeerde lippenbalsem hebt gebruikt, blijven je lippen waarschijnlijk nog een tijd droog en geïrriteerd, zegt Ultee. "Je lippen hebben dan hulp nodig om te herstellen, dus gebruik in dat geval een goede, verzorgende lippenbalsem."

Kan lippenbalsem een verslavende werking hebben?

Als een lippenbalsem de verkeerde ingrediënten bevat, kun je er volgens Ultee inderdaad verslaafd aan raken. "Wanneer een lippenbalsem je lippen juist droger maakt, ga je als reactie steeds meer smeren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel."

Bij het gebruik van een goede lippenbalsem is er echter geen sprake van verslaving, vult Njoo aan. Hij benadrukt: "Als je het gevoel hebt dat je blijft smeren, overweeg dan een andere lippenbalsem. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer zonder kunt, is de kans groot dat de balsem je lippen irriteert. Er kan ook sprake zijn van een onderliggende oorzaak, zoals een allergie, of het kan een dwangmatige gewoonte zijn."

Hij doelt daarmee op een psychologisch aspect: sommige mensen hebben de neiging om vaak veel lippenbalsem te smeren of juist veel aan hun lippen te likken. Door het likken worden de lippen juist droger en ga je meer smeren. "Dat overmatig likken noemen we 'liplik eczeem', en het komt vooral voor bij kinderen en jongeren. Het veroorzaakt roodheid, schilfering en soms korstjes en kloofjes."

De ene lippenbalsem is de andere niet

Het belangrijkste is het gebruik van een kwalitatief goede lippenbalsem, zegt Njoo. Hij raadt bijvoorbeeld Eucerin Aquaphor aan: "Deze balsem is niet alleen vettig, maar voedt de lippen daadwerkelijk. In de meeste gevallen wordt dit product ook aangeraden door dermatologen. Let bij de aanschaf van een lippenbalsem ook op ingrediënten als ceramide of glycerine: dit zijn goede stoffen voor je mond.’’

Njoo noemt ook twee populaire merken als voorbeeld van minder geschikte keuzes: Blistex en Labello. "Bij dit soort balsems zie je vaak allergische reacties optreden, zoals jeuk en roodheid, waardoor je geneigd bent om nog vaker te smeren."

Juist wanneer je op zoek bent naar een balsem die je lippen verzacht moet je volgens Ultee letten op ingrediënten zoals jojobaolie, vaseline, shea butter of wax. ‘’Het is nog beter als je ook nog een mooie barrière herstellende ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals panthenol of ceramiden.’’

Het gebruik van lippenbalsem raadt Njoo dan ook sterk aan: ‘’Met onze huidige voeding en lifestyle is het goed om lippenbalsem te gebruiken. Het verzorgt, beschermt en hoort bij je huidverzorging.” Smeer alleen niet constant; een paar keer per dag is prima – mits je een goede lippenbalsem kiest.