background branding

Is bodylotion wel goed voor een droge huid?

Bodylotion- 2-44169849_m.jpg

Bodylotion is misschien niet zo goed zo voor je huid als je denkt. Er is water toegevoegd waardoor hij vloeibaarder is dan een crème. Dat smeert een stuk fijner, maar werkt minder goed. Zeker bij een droge huid, het kan de droge huid zelfs verergeren. Maar wat kan je dan het beste voor je huid gebruiken?  

Niet hydraterend genoeg

Grote kans dat je wel eens bodylotion hebt gebruikt. Naderhand voelt je huid soepeler aan en wellicht wat minder droog. Maar heb je al een droge huid? Dan is bodylotion niet de juiste keuze voor je. In bodylotion zit namelijk veel water waardoor het niet hydraterend genoeg is en het de droge huid niet behandelt of voorkomt.

Verschil bodylotion, crème en zalf

Bodylotion, crème of zalf: deze producten lijken op elkaar en de namen worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Het grootste verschil is de hoeveelheid water en olie in het product zit. Zalven bevatten de meeste olie en het minste water. Voor bodylotion geldt het juist andersom. En crème? Die zit in het midden.

Water of olie?

Welke is dan het beste voor een droge huid? Dat is zalf. Je denkt misschien: een droge huid moet hydrateren, dan is bodylotion met veel water het beste. Dat werkt alleen niet zo. Een droge huid is namelijk niet hetzelfde als een gedehydrateerde huid. Ook trekt het water door de bodylotion minder goed in. Olie trekt beter in je huid, waardoor je het beste voor een zalf kan kiezen als je last hebt van een droge huid. 

Verschillen in droge en gedehydrateerde huid

Zoals hierboven gezegd, zijn een droge huid en gedehydrateerde huid dus niet hetzelfde. Zo heeft een droge huid een tekort aan talg en gedehydrateerde huid een juist een tekort aan vocht. Heb je slechts tijdelijk last van een trekkende huid, zoals in de winter? Dan heb je waarschijnlijk een gedehydrateerde huid. Mensen met een droge huid hebben vaak het hele jaar door last van een trekkende huid. Een droge huid is vaak overal droog terwijl een gedehydrateerde huid vaak vet rondom je neus kin en voorhoofd.

Water in zalf en crème

Maar ook in zalf en crème zit water. Dat is noodzakelijk, want anders neemt je huid de vetten van de olie niet op. Het resultaat: de olie blijft op je huid liggen. Het beste is om eerst je huid helemaal nat te maken - door te douchen of in bad te gaan - en je dan met zalf in te smeren. Is je huid niet zo droog? Dan is een bodylotion die wat meer water bevat ook prima. 

Tips

Nog een paar korte tips om je droge huid te behandelen:

  • Gebruik de zalf of crème direct na het douchen.
  • Douche niet met heet water, maar eerder met warm. Je hoeft niet meteen onder een ijskoude douche te staan, maar ontzettend heet maakt de huid extra droog.
  • Draag niet teveel wollen kleding, vooral katoen en zijde zijn fijn voor een droge huid.

Bronnen: Margriet/Dermalogica/American Academy of Dermatology