background branding

Waarom kun je een boot huren zonder vaarbewijs maar geen auto zonder rijbewijs?

Botengracht.jpg

Je kunt over het algemeen niet zomaar een auto huren: vaak moet je minimaal 25 jaar oud zijn en een jaar je rijbewijs hebben. Voor het huren van een boot zijn veel minder regels. Sommige boten kun je zelfs huren zonder vaarbewijs. Hoe kan dit?

Waarom kun je bootjes huren zonder vaarbewijs?

Voor het huren van sommige boten heb je geen vaarbewijs nodig. “Dat geldt voor boten die kleiner zijn dan vijftien meter en niet harder gaan dan twintig kilometer per uur.” Dat vertelt Femke van Zijst, woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). “Deze regels zijn opgesteld door de overheid op basis van de risico’s voor jezelf en anderen.” 

Bij kleine bootjes die rustig door de grachten varen, zijn de veiligheidsrisico’s dus niet zo groot. Daarom is het niet verplicht om een examen af te leggen voor je met deze bootjes het water op gaat. 

Waarom verschilt dit bij boten en auto’s?

Waarom je wel een bootje kunt huren zonder vaarbewijs, maar geen auto zonder rijbewijs, is volgens Van Zijst dan ook te verklaren vanuit de verkeersveiligheid. “Er zijn veel meer risico’s in een auto die 130 kilometer per uur op de snelweg rijdt dan in een boot die met tien kilometer per uur door de grachten vaart.”

Ergens zou je het varen met een klein rustig bootje dan ook kunnen vergelijken met fietsen. Op de fiets neem je ook deel aan het verkeer op de weg. Maar de veiligheidsrisico’s zijn niet zo groot, omdat je niet heel snel gaat. Pas wanneer je harder rijdt, zoals op een brommer of in een auto, moet je een examen afleggen. 

Je moet je wel aan de regels op het water houden

Je wordt natuurlijk wel geacht de regels op het water te kennen, ook als je een bootje huurt waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Zo moet je altijd stuurboord (rechts) aanhouden, voorrang verlenen aan grote schepen, passagiersschepen, veerponten en sleepboten, mag je niet plotseling van koers veranderen en moet je het midden van het vaarwater vrij houden. 

“De politie houdt hier toezicht op”, vertelt Van Zijst. “Zij controleren of je je niet gevaarlijk gedraagt en controleren op alcoholgebruik: net al op de brommer of in de auto mag je namelijk geen alcohol drinken als je vaart.” 

Bronnen: CBR