background branding

Waarom wordt de één wel gestoken door muggen en de ander niet?

Muggenbelt_juli_2022.jpg

Niets is zo vervelend als tijdens je vakantie te worden lekgestoken door muggen. Alhoewel… nog irritanter als je metgezel de dans ontspringt en ‘s ochtends fris en fruitig aan de ontbijttafel verschijnt. Maar hoe kan het dat de één makkelijker wordt gestoken wordt dan de ander? Radar zet de feiten en fabels op een rij. 

Fabels

Om te beginnen is het belangrijk om de fabels uit de wereld te verhelpen. Zo heeft het wel of niet worden gestoken door muggen niets te maken met een warme lichaamstemperatuur, zoet bloed of een dunne huid.

Bovendien baseren veel mensen het feit of ze wel of niet worden gestoken door muggen, op de frequentie van aanwezige muggenbulten. Dit is echter geen goede maatstaf, omdat het afhankelijk is van de persoon in hoeverre een muggenbult zich ontwikkelt. Het kan dat iemand wordt gestoken, maar er geen bultvorming en/of jeuk ontstaat, waardoor het lijkt alsof deze persoon niet gestoken is.

Geurprofiel

Het wel of niet worden gestoken door muggen heeft alles te maken met het geurprofiel van een persoon. Deze wordt deels bepaald door iemands genen en deels door het dieet. Zo heeft iedereen een uniek geurprofiel dat bestaat uit geuren die muggen aantrekken en geuren die muggen afstoten. De verhouding tussen deze twee factoren bepaalt hoe attractief jij voor muggen bent.

Stop met citronella!

Ook in het kader van geuren en methodes om muggen te verjagen zijn er veel theorieën die onjuist blijken. Zo helpt knoflook niet, is de werking citronella nooit wetenschappelijk bewezen en zijn ultrasoon geluiden al helemaal onzin, zo betoogt entomoloog en hoogleraar Bart Knols in het Algemeen Dagblad. 

Uitkijken voor zweetvoeten

Voorbeelden van geuren waar muggen zich toe aangetrokken voelen zijn zweetvoeten en de geur die je uitstoot na sporten of bier drinken. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde aantrekkingskracht voor muggen door chemische verbindingen die vanwege een verhoogde stofwisseling wordt uitgestoten.

Wat helpt wel?

Volgens Knols kan het helpen om het volledige lichaam in te smeren met eucalyptusolie, een variant waar de werkzame stof citriodiol in zit. Deze gebruikt hij zelf ook. Het gebruik van DEET is ook effectief, maar niet de gezondste optie omdat 20% wordt geabsorbeerd door de huid. Bron: Algemeen Dagblad