Waarom zitten er wel PFAS in hobby-eieren maar niet in supermarkt-eieren?

Eieren Pfas

Eieren van hobbykippen kunnen te veel PFAS bevatten en als je daar te veel van binnenkrijgt, is het schadelijk voor je gezondheid. Het advies van het RIVM luidt dan ook: eet geen eieren van hobbykippen meer. Hoe kan het eigenlijk dat commerciële eieren geen PFAS bevatten? Radar zoekt het uit. 

Hoe schadelijk zijn PFAS?

PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken in het milieu. Door milieuvervuiling kunnen ze in ons voedsel en drinkwater terechtkomen en op die manier kun jij ze binnenkrijgen. 

Als je meerdere jaren te veel PFAS binnenkrijgt, kunnen deze stoffen de werking van je immuunsysteem negatief beïnvloeden. Hierdoor kun je sneller of vaker ziek worden en werken vaccinaties minder goed. Ook kunnen de stoffen effect hebben op je leverfunctie, je cholesterolgehalte en je voortplanting. 

Eén hobby-ei per week is al te veel

Het RIVM onderzocht op zestig locaties in Nederland eieren en op ruim de helft van die locaties krijg je als volwassene al ongezonde hoeveelheden PFAS binnen als je minder dan één ei per week eet. Voor kleine kinderen en volwassenen met een lager gewicht ligt die grens nog lager. Vandaar dat het RIVM het eten van hobby-eieren volledig afraadt. 

Hoe komen PFAS in eieren?

Omdat PFAS overal om ons heen zijn, kunnen kippen de stoffen op verschillende manieren binnenkrijgen. Bijvoorbeeld via de grond. Kippen scharrelen namelijk graag en pikken de hele dag in de grond op zoek naar voedsel. Als de grond vervuild is met PFAS kunnen deze stoffen in de eieren van deze kip terechtkomen.

Ook zouden de kippen het binnen kunnen krijgen via het water dat ze drinken of het voer dat ze krijgen. Uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis bleek eerder bijvoorbeeld dat regenwormen een belangrijke oorzaak zijn. Wormen eten van alles op wat ze in de grond vinden, waardoor de chemische stoffen ophopen in het beestje. En scharrelende kippen eten deze beestje vervolgens op. 

Hoe kan het dat supermarkt-eieren wel veilig zijn?

Het is niet helemaal duidelijk hoe het kan dat hobby-eieren PFAS bevatten en supermarkt-eieren niet, omdat het dus niet helemaal duidelijk is hoe hobbykippen PFAS binnenkrijgen. Het zou misschien verklaard kunnen worden uit het feit dat hobbykippen ander voer krijgen dan kippen bij kippenboeren. 

“Het kan zijn ook dat de ophokplicht hier een rol speelt”, legt een woordvoerder van branchevereniging Avined uit. Vorig jaar gold dit namelijk bijna het hele jaar. “En hobbydieren hoeven niet naar binnen bij een ophokplicht.” 

“Daarnaast is het zo dat de uitloop bij commerciële bedrijven over het algemeen een meer gecontroleerde omgeving is dan bij hobbydieren. Mogelijk vinden vaker grondmonsters plaats of is de buitenruimte al eens voorzien van nieuwe schone grond.”

Supermarkteieren worden gecontroleerd

Wat wel duidelijk is: Commerciële eieren worden gemonitord door branchevereniging Avined en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een woordvoerder van de NVWA vertelt: “In 2023 hebben we 41 monsters van commerciële eieren uit heel Nederland onderzocht. De eieren zijn afkomstig van verschillende typen pluimveehouderijen, zoals scharrel, rondeel en vrije uitloop.”  

“In geen van de monsters is een overschrijding van de wettelijke norm geconstateerd. Ook niet in de monsters die we hebben genomen van kippen die buiten lopen.”

Dit artikel komt uit 2024. De redactie heeft het geredigeerd en aangevuld met de waarschuwing van het RIVM op 15 april 2025. 

Meer over